ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Засновники школи

Базалій Валерій Васильович, доктор сільськогосподарських наук, професор,

завідувач кафедри рослинництва та агроінженерії

Херсонський державний аграрно-економічний університет

Заслужений працівник освіти України

Профіль Google scholar

Народився 16 грудня 1949 в м. Новий Буг, Миколаївської області. Закінчив Херсонський сільськогосподарський інститут ім. О.Д. Цюрупи.

У 1977 році захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата сільськогосподарських наук за темою «Формоутворення гібридів озимої пшениці в умовах зрошення» в Інституті рослинництва, селекції і генетики ім. В.Я. Юр’єва (м. Харків). У 2003 році захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора сільськогосподарських наук за темою «Теоретичне обґрунтування і практичне використання принципу адаптивної селекції озимої пшениці для умов Південного Степу».

Трудову діяльність розпочав у 1973 році молодим науковим співробітником Українського науково-дослідного інституту зрошуваного землеробства. З 1987 року займає посаду доцента кафедри рослинництва Херсонського сільськогосподарського інституту ім. О.Д. Цюрупи. З 2003 року – завідувач кафедри рослинництва, генетики, селекції та насінництва ХДАУ. З 2011 по 2017 рр. – ректор Херсонського державного аграрного університету.
Автор більше 350 науково-методичних праць, в т.ч. монографій – 12, навчальних посібників – 2, підручників – 6.

Під керівництвом професора Базалія В.В. захищено 11 дисертацій на здобуття наукового ступеня кандидата сільськогосподарських наук та 2 дисертації на здобуття наукового ступеня доктора сільськогосподарських наук.

За багаторічну плідну працю нагороджений Почесним Знаком «Відмінник освіти України», трудовою відзнакою «Знак пошани», Почесною грамотою Верховної Ради України, Почесною відзнакою « За наукові досягнення», Орденом І ступеня «Честь, Віра, Слава», Орденом Міжнародного Союзу козацтва, Орденом Святителя Миколи Чудотворця «За благодійність». У 2008 році удостоєний високого звання «Лауреат премії Автономної республіки Крим» в галузі науки і техніки.