ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

VІ Міжнародна науково-практична конференція «Екологічний стан навколишнього середовища та раціонального природокористування в контексті сталого розвитку» до дня пам’яті професора Ю.В.Пилипенка (26-27 жовтня 2023)

26-27 жовтня в Херсонському державному аграрно-економічному університеті відбулась шоста Міжнародна науково-практична конференція «Екологічний стан навколишнього середовища та раціонального природокористування в контексті сталого розвитку» до дня пам’яті професора Ю.В. Пилипенка.

Незважаючи на те, що проведення Конференції (на платформі Zoom), продиктовано викликами, пов’язаними із війною на території України, зустріч  давніх та нових колег, науковців, друзів, однодумців, фахівців у сфері захисту навколишнього природного середовища, розвитку водних біоресурсів та аквакультури, раціонального природокористування пройшла на високому міжнародному рівні та у форматі плідного спілкування. 

У цьому році Конференція об’єднала більше 250 учасників з одиннадцяти країн (Італія, Канада, Литва, Молдова, Норвегія, Республіка Польща, Україна, Угорщина, Франція, Чеська Республіка, Швейцарія). На Конференції було представлено більше 50 вітчизняних та іноземних установ, інститутів, державних та недержавних організацій. Серед них: Мережа центрів аквакультури Центральної та Східної Європи (NACEE), Південночеський університет в Чеських Будейовицях, Факультет рибного господарства та охорони вод, м. Водняни, Чехія; Гданський Фонд Води (Gdańsk Water Foundation), Канадський інститут українських студій Університету Альберти (Канада), Дослідний інститут “AcvaGenResurs” (Республіка Молдова), Бюджетна установа «Методично-технологічний центр з аквакультури», Інститут агроекології і природокористування НААН України.

До роботи Конференції залучились науковці вищих навчальних закладів Києва, Херсона, Миколаєва, Рівне, Житомира, Вінниці, Дніпра, Одеси, Львова, Ужгорода, Івано-Франківська, Черкас, Чернігова, Сум.

Важливо відмітити, що багато молодих науковців, як з України, так і з-за кордону, аспірантів, здобувачів вищої освіти представили свої напрацювання, своє бачення вирішення нагальних екологічних проблем.

Усіх учасників об’єднувала спільна ідея – реалізація екологічних проектів, програм, у тому числі міжнародних, впровадження наукових досліджень з метою досягнення цілей стійкого розвитку, збереження якісного довкілля, раціонального використання природних ресурсів, вирішення нагальних екологічних проблем, виховання екологічно свідомого та відповідального суспільства. Але серед пріоритетних напрямків співпраці науковців, практиків, бізнесу – це відбудова України після Перемоги, вирішення екологічних проблем, що посилились викликами війни.

За результатами роботи Конференції буде видано електронну збірку матеріалів, до якої увійшло більше 150-и статей і тез.

Весь збір коштів, надісланий учасниками Конференції, як організаційні внески, будуть передані на потреби Збройних сил України.

Конференція завершила свою роботу, підведено підсумки, намічені напрямки спільної співпраці разом з європейськими та канадськими партнерами.

Усі учасники висловили своє бажання та віру, що наступна сьома Міжнародна конференція відбудеться в стінах Херсонського державного аграрно-економічного університету на звільненій Херсонщині!

Слава Україні! Слава Збройним силам України! Слава незламному Херсону!

Автор – О.А.Дюдяєва, старша викладачка кафедри екології та сталого розвитку імені професора Ю.В.Пилипенка