ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Участь у засіданні бюро Президії НААН України

19 січня 2022 року відбулось засідання бюро Президії НААН України, на якому було заслухано доповідь Дудченка Володимира Вікторовича, директора Інституту рису НААН України, члена-кореспондента НААН України, професора кафедри ботаніки та захисту рослин ХДАЕУ на тему «Інноваційні підходи до виробництва вітчизняного зерна рису».

Дудченко В.В. представив до уваги присутніх науково-обґрунтований аналіз сучасного стану вирощування рису та перспектив зростання обсягів і ефективності виробництва зерна в Південно-степовому регіоні України, ознайомив із науковими дослідженнями, які проводяться в Інституті рису НААН. Зокрема, було розглянуто результати розробки способів і технологій вирощування рису, які забезпечують зменшення викидів парникових газів, зниження використання пестицидів за рахунок створення сортів зі стійкістю до основних фітопатогенів і таких, що застосовуються у технологіях Сlearfield, а також питання розробки сучасних антирезистентних систем захисту рису від шкідливих організмів та раціональних систем удобрення, спрямованих на зменшення використання мінеральних добрив. На основі проведених досліджень обґрунтовано стратегію селекції рису на стійкість до збудника пірикуляріозу з використанням сучасних біотехнологій, розпочато роботу зі створення вітчизняних ароматичних сортів рису.

Серед запрошених учасників заходу виступив доктор с.-г. наук, професор, проректор з наукової роботи та міжнародної діяльності Херсонського державного аграрно-економічного університету Аверчев Олександр Володимирович, який акцентував увагу на перспективах вирощування рису за умов краплинного зрошення, впровадження у виробництво технології внесення засобів захисту рослин безпілотними літальними апаратами, важливості співпраці науково-дослідних установ, закладів вищої освіти та аграрних підприємств різних форм власності.

Виступи заступника директора з наукової роботи Інституту водних проблем і меліорації, члена-кореспондента НААН Шатковського А.П., заступника директора з наукової роботи Інституту зрошуваного землеробства НААН, професора Коковіхіна С.В., в.о. директора Інституту водних проблем і меліорації НААН, академіка НААН Ромащенка М.І. були присвячені актуальним проблемам та інноваційним технологічним підходам у галузі рисівництва.

 

 

 

 

Автори: Марковська О.Є., Макуха О.В.(19.01.2022)