ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Засідання комісії з етики та академічної доброчесності

23.02.2021 відбулося засідання комісії з етики та академічної доброчесності.

Голова комісії проректор з наукової роботи та міжнародної діяльності Аверчев Олександр Володимирович акцентував увагу на вимоги щодо академічної доброчесності всіх учасників освітнього процесу, вказав на основні види порушень академічної доброчесності під час складання рейтингу НПП університету та під час перевірки кваліфікаційних робіт через програму Unicheck. Надав рекомендації щодо застосування вимог МОН України для запобігання подальших проблем, пов’язаних з помилкою застосування окремих норм та їх інтерпретацією в стінах закладу.

Також, було зазначено, що вимоги щодо забезпечення академічної доброчесності як важливого складника якості вищої освіти впливає на розвиток і репутацію вищої освіти та науки України, будуть і надалі підсилюватися. Тому, необхідно використовувати практики провідних університетів і наукових видань світу щодо запобігання академічного плагіату, самоплагіату, фабрикації та фальсифікації.

Увагу членів комісії було сконцентровано на питання щодо співпраці з онлайн-сервісом автоматичного оформлення бібліографічних посилань і створення списків використаних джерел – «Grafiati» та можливості пробного тестування, звернувшись за консультацією до наукової бібліотеки університету. Це дозволить користувачам – студентам, аспірантами, науковцям та іншим авторам – якісно оформлювати списки джерел до власних праць, не витрачаючи часу на дослідження нюансів кожного конкретного стилю цитування.

Підсумовуючи засідання, всі одноголосно прийшли до висновку, що необхідно уникати практик і процедур, які дискредитують політику забезпечення академічної доброчесності та дотримуватися всіх вимог із забезпеченням функціонування ефективної системи для запобігання та виявлення академічного плагіату.

Автор: Піскун Єлизавета (25.02.2021)