ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Шестиденна навчальна дистанція, що веде до суспільства знань

 Нещодавно її вкотре здолав талановитий інтелектуальний десант викладачів кафедри «Публічне управління та адміністрування» ХДАУ.

Щонайпершою поважну представницьку місію належало виконати Олені Михайлівні Вольській, доктору наук із державного управління, професору кафедри «Публічного управління та адміністрування» економічного факультету нашого університету. Вона взяла активну участь у спільному засіданні науково-методичної підкомісії зі спеціальності 281 «Публічне управління та адміністрування» Міністерства освіти і науки України та галузевої експертної ради Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти в галузі знань 28 «Публічне управління та адміністрування». Провідна думка спільно вироблених рішень підкомісії - координація всіх дотичних до освітянських програм інституцій має бути пріоритетною основою формування ефективного механізму забезпечення якості вищої освіти в Україні.

 

Окрім того, професор О.М.Вольська взяла участь у спільному засіданні підкомісії із спеціальності 281 «Публічне управління та адміністрування» науково-методичної комісії з бізнесу, управління та права сектору вищої освіти Науково-методичної ради Міністерства освіти і науки України.

Не секрет, що вже не вперше на свої тренінги для тренерів запрошують викладачів нашої кафедри і засновники Консорціуму з питань підвищення спроможності системи освіти у сфері публічного адміністрування, яке почасти коротко називають проект DOBRE. Чотири дні викладачі нашої кафедри О.М.Вольська та О.Г.Карташова брали участь у сертифікованій програмі післядипломного навчання «Управління в українських органах місцевого самоврядування для лідерів, менеджерів середнього рівня, фахівців із публічних послуг громади».

 - Серед багатьох вкрай необхідних знань особисто для себе я вирізнила ті, які за нинішньою класифікацією належать до специфічних. – Ділиться своїми висновками після столичного відрядження Олена Михайлівна Вольська. - Себто не буденних, не художніх, не технічних, а тих, що дають основу для побудови суспільства вищого ґатунку. А саме такого, в якому знання - визначальний фактор успіху в будь-якій сфері, де на них - постійний попит. І це не банальна данина «управлінській моді». Це - шляхетна місія управлінців усіх рівнів, нехтування якої занадто дорого коштуватиме не лише державі, а всій українській громаді та кожному пересічному українцеві.

А надто тим, хто претендує на лідерство в ОТГ. Вкрай важливо передати знання про нові технології удосконалення лідерської компетентності та практичної допомоги посадовим особам місцевого самоврядування. Це стане в нагоді не лише для їхніх колег, депутатського корпусу, але й для мешканців громади – їхніх надійних союзників та партнерів, зацікавлених у щоденній співпраці щодо поліпшення різних сфер життя і в містах, і в сільських «глибинках». І, цілком логічно, що ми щедро передамо ці знання нашим студентам та слухачам різних курсів.

На початках це  було як рівняння із багатьма невідомими. Нині вже майже на кожен ікс та ігрек віднайдена відповідь. Та головне не в цьому, безперечно вкрай необхідному та структурованому багажі нових теоретичних знань. Головне, що нам, а надто викладачам аграрно-економічних університетів, де навчають спеціалістів публічного управління та адміністрування, є і можливість, і щире бажання поділитися новими, конче необхідними нині знаннями.

І підемо ми з ними не тільки у студентські аудиторії, й до Херсонського обласного центру підготовки та підвищення кваліфікації працівників органів влади, місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій. А ще - у вже створені та щойно згуртовані в одну родину ОТГ.

І це допоможе вирішити не одне складне рівняння, яке підкаже життя…

 

Автор: Любов Русалкіна, асистент кафедри «Публічне управління та адміністрування» ХДАУ, член Національної Спілки журналістів України (31.01.2020)