ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Семінар-навчання «Актуальні проблеми захисту рослин у сфері насінництва та розсадництва й шляхи їх вирішення»

13 грудня 2019 року на кафедрі ботаніки та захисту рослин ДВНЗ «Херсонський державний аграрний університет» спільно з Головним управлінням Держпродспоживслужби в Херсонській області було проведено семінар-навчання «Актуальні проблеми захисту рослин у сфері насінництва та розсадництва й шляхи їх вирішення». Даний захід став черговим етапом співпраці в рамках підписаного меморандуму.

У семінарі прийняли участь викладачі, аспіранти, здобувачі вищої освіти ДВНЗ «Херсонський державний аграрний університет», представники управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, Департаменту агропромислового розвитку Херсонської обласної державної адміністрації, Херсонської обласної фітосанітарної лабораторії, Херсонського фізико-технічного ліцею Херсонської міської ради, суб’єктів насінництва та розсадництва, господарств регіону.

Захід відкрив проректор з наукової роботи та міжнародної діяльності ДВНЗ «Херсонський державний аграрний університет», доктор с.-г. наук, професор Аверчев О.В., який зосередив увагу присутніх на важливості та перспективах співпраці закладів вищої освіти, органів державного контролю, науково-дослідних установ, господарств різних форм власності, ознайомив учасників семінару з можливостями підвищення кваліфікації в університеті.    Проректор Аверчев О.В. підкреслив актуальність дотримання вимог захисту рослин у сфері насінництва та розсадництва, адже якісний, фітосанітарно чистий посівний та садивний матеріал є основою формування продуктивних посівів і насаджень, має першочергове значення для одержання високих сталих урожаїв сільськогосподарської продукції.

Зі вступним словом до присутніх звернулись в.о. завідувача кафедри ботаніки та захисту рослин ДВНЗ «Херсонський державний аграрний університет», доктор с.-г. наук, професор Марковська О.Є., декан агрономічного факультету ДВНЗ «Херсонський державний аграрний університет», кандидат с.-г. наук, доцент Мринський І.М., начальник управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Коломієць Л.С., заступник начальника управління розвитку агропромислового виробництва та економічного аналізу Департаменту агропромислового розвитку Херсонської обласної державної адміністрації Макарова Н.М.

Учень 11 класу Херсонського фізико-технічного ліцею Херсонської міської ради Олег Білоусов представив присутнім свою розробку  «Fresh Station» – домашню платформу для вирощування екозелені з використанням штучного інтелекту, яка дозволяє регулювати ріст і розвиток рослин.

 

Начальник  відділу контролю в насінництві та розсадництві управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Ощипок О.С. ознайомив учасників заходу із порядком знищення неякісного насіння та садивного матеріалу, головний спеціаліст вищевказаного відділу Чернишова Є.О. зупинилась на основних питаннях, що виникають під час здійснення державного нагляду (контролю) за дотриманням суб’єктами господарювання вимог законодавства у сферах насінництва та розсадництва, охорони прав на сорти, ГМО у відкритих системах.

 

Заступник директора Херсонської обласної фітосанітарної лабораторіїСолодухін Р.С. звернув увагу присутніх на нові можливості Херсонської обласної фітосанітарної лабораторії, ознайомив із видами експертизи, аналізу насіння та садивного матеріалу, які проводить лабораторія.

Другу частину заходу було присвячено практичному навчанню з використанням лабораторного обладнання. В.о. завідувача відділу визначення посівних якостей насіння та товарних якостей садивного матеріалу Херсонської обласної фітосанітарної лабораторії Денисова П.С. провела заняття на тему «Сажкові хвороби та заходи боротьби з ними». Кандидат біол. наук, асистент  ДВНЗ «Херсонський державний аграрний університет» Сиводед Є.В. ознайомила учасників заходу із методами аналізу посівного матеріалу. Головний спеціаліст відділу контролю в насінництві та розсадництві управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Чернишова Є.О. акцентувала увагу присутніх на особливостях проведення державного нагляду (контролю) у сфері насінництва та розсадництва.

Під час семінару пройшли навчання 28 представників 14 суб’єктів насінництва та розсадництва, яким було вручено сертифікати з правом одержання консультації сільськогосподарського експерта-дорадника кафедри ботаніки та захисту рослин.

 

Автор: Макуха О.В. (13.12.2019)