ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

ІІ-а Міжнародна науково-практична конференція «Екологічні проблеми навколишнього середовища та раціонального природокористування в контексті сталого розвитку»

З метою обговорення та пошуку шляхів реалізації заходів раціонального природокористування, розвитку «дружніх» до навколишнього середовища сучасних технологій в різних галузях економіки, впровадження соціально та екологічно спрямованої моделі розвитку територій, формування екологічно свідомого та відповідального суспільства 24-25 жовтня 2019 року науковці з усієї України та закордону прийняли участь у ІІ-й Міжнародній науково-практичній конференції «Екологічні проблеми навколишнього середовища та раціонального природокористування в контексті сталого розвитку». Конференція присвячена пам’яті доктора сільськогосподарських наук, професора Пилипенка Юрія Володимировича, видатного вченого, науковця в галузі екології, іхтіології, аквакультури. 

 

Конференцію проведено за підтримки Міністерства освіти та науки України, Державного агентства рибного господарства України, Інституту агроекології і природокористування НААН України, Інституту рибного господарства НААН України, Мережі центрів аквакультури Центральної та Східної Європи (NACEE).

 

На пленарній сесії учасників конференції привітали керівництво університету – ректор Кирилов Юрій Євгенович, науковці, молоді вчені з університетів Києва, Рівне, Житомира, Дніпра, Одеси, Львова, Харкова, представники органів влади, національних природних парків та біосферного заповідника. В он-лайн режимі до привітань приєдналися президент Мережі центрів аквакультури Центральної та Східної Європи та віце-президент Всесвітнього товариства охорони осетрів. Всього в конференції прийняло участь близько 250 учасників, у тому числі двадцять учасників із 10 країн світу: Угорщини, Чеської республіки, Литовської республіки, Латвії, республіки Білорусь, Грузії, Італії, США, Канади.

Протягом Конференції на секціях «Водні біоресурси та аквакультура» та «Екологія та сталий розвиток» обговорювались проблеми екології та сталого природокористування, вплив різних факторів на екосистему, кліматичні зміни та інші фактори, що зумовлюють сучасний стан навколишнього середовища, стан і перспективи розвитку сталого сільського та рибного господарства, відновлення та збереження ґрунтів, відтворення водних біоресурсів, проблеми глобалізації та екологізації виробництва, реалізація інноваційних проектів.

Для дбайливого використання ресурсів, запровадження ощадливих технологій і підвищення екологічної свідомості суспільства у багатьох країнах світу реалізуються державні програми. Міжнародні та європейські інституції для виконання цілей щодо збереження планети для нащадків запроваджують в Україні низку проектів, один з яких (TAPAS), що реалізується у рамках програми Horizon 2020 для створення передумов сталого розвитку аквакультури в Україні, було представлено на Конференції.

Перший день роботи Конференції завершився відвіданням спеціалізованої лабораторії з розведення та вирощування об’єктів аквакультури та музею професора Ю.В. Пилипенка.

Другий день конференції пройшов у рамках виїзного засідання учасників до ДУ «Виробничо-експериментальний Дніпровський осетровий рибовідтворювальний завод імені С.Т. Артющика», у ході якого відбулися обговорення за основними напрямами конференції: теоретичні та прикладні екологічні дослідження; моделювання та прогнозування стану навколишнього середовища; актуальні питання сучасної іхтіології та аквакультури; зміни клімату та їх наслідки для природних екосистем; сучасні підходи до методики викладання дисциплін природничого напряму, тощо та підведення підсумків роботи конференції.

Змістовні презентації наукових досліджень та напрацювань знайшли відображення в збірці матеріалів конференції.

 

За відгуками учасників Конференція пройшла успішно, на високому професійному рівні та стала важливим заходом Херсонського державного аграрного університету.

Автор: Дюдяєва Ольга, ст. викладач кафедри екології та сталого розвитку імені професора Ю.В.Пилипенка