ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Участь викладачів факультету рибного господарства та природокористування у роботі Десятого з'їзду Мережі центрів аквакультури в Центральній і Східній Європі (NACEE)

21–23 травня 2019 р. Кутіщев Павло, в.о. завідуючого кафедри водних біоресурсів та аквакультури, та Дюдяєва Ольга, старший викладач кафедри екології та сталого розвитку імені професора Ю.В.Пилипенка, взяли участь у роботі Десятого з'їзду Мережі центрів аквакультури в Центральній і Східній Європі (NACEE) та Міжнародній науково-практичній конференції «Сучасні технології відтворення аборигенних видів риб». Заходи відбулись за підтримки Інституту рибного господарства Національної академії наук України. 

Фахівці з дванадцяти країн Центральної та Східної Європи (Білорусь, Латвія, Литва, Угорщина, Польща, Болгарія, Хорватія, Україна) обмінювались науковими та практичними напрацюваннями, обговорювали актуальні питання щодо проблем, загальних тенденцій і перспектив розвитку технологій відтворення аборигенних видів риб та інших водних біологічних ресурсів у світовій практиці та Україні.

 

У результаті дискусій та обміну думками учасники конференції відзначили, що заходи зі збереження біологічних ресурсів, їх відтворення в сучасних екологічних умовах та умовах зміни клімату є спільною задачею у контексті сталого розвитку галузі, яка може бути вирішена при об’єднанні та координації зусиль та дій.

 

Підсумки діяльності NACEE у 2018 році та майбутні плани щодо спільних проектів та програм були обговорені під час роботи десятого з’їзду NAСEE. У ході конструктивного діалогу було намічено низку нових напрямків співпраці, в тому числі створення інформаційно-партнерської платформи з метою пропагування діяльності організації та залучення до неї нових активних членів.

 

Важливим напрямком діяльності NACEE є участь у міжнародних та європейських програмах, у тому числі, що реалізуються за підтримки FAO.

 

NACEE є партнерською організацією та учасником Консорціуму TAPAS (Tools for Assessment and Planning of Aquaculture Sustainability). У рамках проекту заплановано до кінця 2019 року провести три навчальних семінари з питань рекомендацій по новим підходам до організації ліцензування та регулювання в аквакультурі, а також тестування Aquaculture Sustainability Toolbox. За пропозицією представників ХДАУ та за підтримки членів NACEE було прийнято рішення один із семінарів провести в жовтні місяці поточного року на базі Херсонського державного аграрного університету. Ця пропозиція була підтримана Державним агентством рибного господарства України та Бюджетною установою «Методично-технологічний центр з аквакультури».

                                                                                                   

Крім того, під час спілкування з колегами з Болгарії було обговорено можливість співпраці з питань стажування викладачів на базі екологічно-інформаційного центру аграрного університету (м.Пловдив).