ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Виїзне практичне заняття студентів екологів 9 квітня 2018 року

9 квітня 2018 року здобувачі вищої освіти 1-4 курсів екологічного відділення разом з викладачами кафедри екології та сталого розвитку імені професора Ю.В. Пилипенка згідно навчального плану, провели виїзне практичне заняття на території Біосферного заповідника «Асканія-Нова» ім. Ф. Е. Фальц-Фейна, який розташований в Херсонській області.

Екскурсія здійснювалась рамках дисциплін «Заповідна справа», «Вступ до фаху», «Охорона та раціональне використання рослинного і тваринного світу», «Загальна екологія».

 

«Асканія-Нова» – це одне із 7 природних чудес України, один із чотирьох біосферних заповідників нашої країни. Це місце, яке надихне та потішить око не тільки еколога, а й будь-якого пересічного поціновувача прекрасного.

 

Студенти мали змогу ознайомитися зі структурою об’єкта природно-заповідного фонду, що є найбільшим на півдні України еколого-освітнім центром, а також веденням наукової діяльності, та в буквальному сенсі, доторкнутися до мешканців заповіднику. Також ознайомились з історією створення та функціонування заповідника.

Було проведено дві навчально-пізнавальні екскурсії:

˗      еколого-просвітницька екскурсія маршрутом дендрологічного парку загальнодержавного значення. Студенти та викладачі ДВНЗ «ХДАУ» мали змогу побачити рідкісні рослини, які занесені до Червоної книги України.

˗      еколого-просвітницька екскурсія маршрутом зоологічного парку, колекція тварин якого є національним надбанням України. Тут знаходять притулок багато місцевих та іноземних диких тварин, привезених з Азії, Європи, Африки, Австралії та Америки.

Біосферний заповідник «Асканія-Нова» імені Ф. Е. Фальц-Фейна унікальний тим, що забезпечує збереження найбільшої в Європі ділянки типчаково-ковилового степу. Заповідна територія сертифікована як еталон типчаково-ковилових степів планети, які підлягають збереженню і вивченню за програмою ЮНЕСКО «Людина і біосфера».

Дивує, скільки любові, праці та турботи вклали люди в частинку Херсонського степу і перетворили його на райський зелений оазис. Потрібно зауважити, що без наукової складової досягнути таких результатів було б не можливо.

Сподіваємось, що подібні виїзні практичні заняття сприятимуть студентам-екологам не лише у закріпленні теоретичних знань, а й допоможуть стати гідними фахівцями своєї справи.

Автори: Стратічук Н.В. – доцент кафедри екології та сталого розвитку ім. професора Ю.В. Пилипенко, Сокольник О.С. – студентка ФРГП.