ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

5 грудня — всесвітній день грунтів

 «5 ГРУДНЯ — ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ГРУНТІВ» - під такою назвою у читальній залі Наукової бібліотеки пройшла бесіда та перегляд літератури.

5 грудня кожного року у світі святкують Всесвітній день ґрунту. Цей день ініціювали учасники Міжнародного конгресу ґрунтознавців у серпні 2002 р. у місті Бангкок (Таїланд). Чому саме 5 грудня? Цього дня у 1883 році (за новим стилем) В.В. Докучаєв захистив свою докторську дисертацію "Русский чернозем".

Відповідно до цієї теми на виставці були представлені монографії, підручники, методичні посібники, збірники наукових праць, періодичні видання вчених нашого університету: О.В. Аверчева, В.В. Морозова, О.В. Морозова, В.В. Гамаюнової, О.В. Сидякіної, О.Г. Берднікової, О.І. Сидоренко та ін. з метою популяризації, надати мінімум знань про ґрунт щонайбільшій кількості жителів, підняти рейтинг ґрунту в суспільстві, привернути його увагу до необхідності охорони ґрунтів.

Ґрунт - це поверхнева плівка товщиною у півтора-два метри за радіуса земної кулі 6000 кілометрів. Проте, як зазначав В.В. Докучаєв, «ґрунт - це четверте царство природи».

День ґрунту повинен об'єднувати людей у світі для загальної справи - захист наших ґрунтів від виснаження, руйнації, деградації, а також для відтворення їх родючості. Це нелегка і разом із тим благородна справа. Ґрунт справедливо називають головним багатством держави та планети.

У той же час в Україні, як, зокрема, і у всьому світі, іде особливо небезпечний процес деградації ґрунтів, або втрата їх родючості, який фахівці називають «тихою кризою планети».

 

На фото студенти Агрономічного факультету

Автор: Гончаренко Т. В.