ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Мідійні ферми можуть дати Херсонщині гроші та чисте море

Співробітники Херсонського державного аграрного університету повернулися із експедиції до Ягорлицької затоки, де досліджували можливості створення на півдні України ферм з вирощування мідій та устриць. Висновок такий, що Херсонщина зокрема і Україна в цілому могли б добре заробляти на виробництві морепродуктів.

“Ми можемо споживати свої, чорноморські мідії та устриці, вирощені на спеціальних фермах, — зазначає виконуючий обов'язки завідувача кафедрою водних біоресурсів та аквакультури ХДАУ кандидат біологічних наук, доцент Павло Кутіщев. — Вирощування мідій та устриць є перспективною галуззю у країнах, які мають вихід до Чорного моря. Жителі України з'їдають близько 140 тисяч тонн мідій та устриць на рік. Зараз це в основному чилійські морепродукти. Тоді як вирощування мідій вигідне для нас і з економічного, і з екологічного боку”.

Мідійна ферма являє собою систему горизонтальних кантів, підвішених у воді буями. На цих канатах і “осідають” молюски: коли мідії виростають до потрібних розмірів, їх збирають. Акваторія Чорного моря на півдні України дуже підходить для створення таких ферм, переконані фахівці, — завдяки кліматичним умовам, наявності природного корму, яким живляться мідії, невеликим енергозатратам, можливості отримувати високі врожаї на обмеженій площі.

“До того ж одна мідія фільтрує до 100 літрів води на добу, — зазначає Павло Кутіщев. — Коли в Чорному морі було багато поселень мідій, його прозорість сягала 20 метрів, зараз у кращих місцях вона не перевищує 5 метрів. Причина в тому, що у 1950-х роках до нас із баластними водами потрапив хижий молюск рапана, і кількість мідій у Чорному морі суттєво зменшилася, а море втратило можливість самоочищуватися”.

Цікаво, що у 70-80-ті роки на півдні України вирощували мідій: цим займалися фахівці із Криму, Одеської та Херсонської областей. Проте зараз марикультура у нас розвивається дуже повільно. Серед основних причин — заплутана нормативно-правова база та бюрократичні перешкоди: підприємці й фермери просто не ризикують братися за таке виробництво. Експерти вважають, що потрібна підтримка на законодавчому рівні, лізингова програма та можливість орендувати території під плантації на тривалий термін.

Автор: Прес-центр ХДАУ