ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Міжнародна науково-практична конференція «Екологічні проблеми навколишнього середовища та раціонального природокористування в контексті сталого розвитку»

25-27 жовтня 2018 року на базі ДВНЗ «Херсонський державний аграрний університет» пройшла Міжнародна науково-практична конференція «Екологічні проблеми навколишнього середовища та раціонального природокористування в контексті сталого розвитку». Конференцію було приурочено до 60-річчя видатного вченого, доктора сільськогосподарських наук, професора Юрія Володимировича Пилипенка, який рік тому передчасно пішов із життя.

Випускник іхтіологічного факультету Калінінградського технічного інституту рибної промисловості і господарства Юрій Володимирович з 1980 року працював в університеті на різних посадах, починаючи з старшого лаборанта, старшим науковим співробітником, асистентом, доцентом кафедри рибництва, був заступником декана рибогосподарсько-екологічного факультету Херсонського державного аграрного університету. З 2011 по 2013 рр. працював на посаді першого проректора, проректора з науково-педагогічної роботи університету.

Завдяки зусиллям Ю.В. Пилипенка на базі Херсонського державного аграрного університету було розпочато підготовку фахівців за спеціальностями «Екологія та охорона навколишнього середовища» та «Лісове і садово-паркове господарство». У період 2000–2017 рр. він очолював створену ним кафедру екології та сталого розвитку.

Міждисциплінарність наукових досліджень професора Пилипенка Ю.В. визначила основні напрями роботи Конференції: актуальні питання сучасної іхтіології та аквакультури; екологічні та соціально-економічні аспекти сталого розвитку; екологічні та інноваційні технології у сільському господарстві, сучасні підходи у формуванні екологічної освіти тощо.

Конференція відбулась за участі більше 300-та науковців та фахівців у галузі екології та сталого розвитку, водних біоресурсів та аквакультури України та восьми країн світу (Республіка Білорусь, Республіка Молдова, Угорщина, Польща, Чехія, Болгарія, Сербія, Росія).

Конференцію проведено за підтримки Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління Міністерства екології та природних ресурсів України, Державного агентства рибного господарства України, Інституту агроекології і природокористування НААН України, Інституту рибного господарства НААН України, Мережі центрів аквакультури Центральної та Східної Європи (NACEE), Херсонської обласної державної адміністрації, державних та приватних підприємств рибної галузі в Херсонській області.

Роботу Конференції було розпочато 25 жовтня пленарним засіданням, на якому учасників привітав ректор університету, доктор економічних наук, голова організаційного комітету Кирилов Юрій Євгенович.

Серед доповідачів пленарної сесії були представники державних установ, інституцій, вищих навчальних закладів, з якими тісно співпрацював професор Пилипенко Ю.В. колеги, друзі, наукова еліта України. З привітальним словом виступили представники Міжнародної Асоціації «Мережа центрів аквакультури в країнах Східної та Центральної Європи (NACEE)», в якій протягом п’ятнадцяти років Юрій Володимирович представляв Україну та Херсонський державний аграрний університет, був співзасновником та членом Технічного консультативного комітету Асоціації.

Після перерви учасники зібрання продовжили спілкування на двох секційних засіданнях: Водні біоресурси та аквакультура, Екологія та сталий розвиток. Доповідачі ділилися з присутніми своїми спогадами про співпрацю з Пилипенко Ю.В., представляли особисті наукові досягнення, обговорювали нагальні питання та проблеми, що стосуються екологічних аспектів розвитку сучасної аквакультури, рибництва, стійкого розвитку аграрного сектору, раціонального природокористування, формування екологічної свідомості майбутнього покоління, становлення нових підходів в екологічній освіті тощо.

Перед початком секційних засідань в приміщенні Екологічного відділення Факультету рибного господарства та природокористування на вулиці Мала Садова, 17 відбулось відкриття Музею доктора сільськогосподарських наук, професора Юрія Володимировича Пилипенко.

 

Під час виїзного засідання другого дня Конференції 26 жовтня 2018 р. учасники ознайомились із сучасним виробництвом по вирощуванню осетрових в установках замкнутого водопостачання (УЗВ), відвідали ДУ «Новокаховський рибоводний завод частикових риб» у місті Нова Каховка (Херсонська область). Під час круглого столу в Новій Каховці були обговорені плани на майбутнє, намічені нові задачі, спільні проекти в науковій та дослідній співпраці.

 

Третій день Конференції став не менш насиченим попередніх двох. Експедиція до найбільшої пустелі у Європі «Олешківські піски», подорож до перлини Херсонщини – узбережжя Чорного моря (селище Лазурне), сонячна тепла погода – залишили незабутні враження в учасників Конференції.

 

Захід, який проведено на високому організаційному рівні, завершено. Підведено риску.

До зустрічі в наступному році, так як учасники одноголосно вирішили, що такий захід має стати щорічним.

Автор: Дюдяєва О.А. – старший викладач кафедри екології та сталого розвитку імені професора Ю.В. Пилипенка