ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Жителі Херсонщини можуть їсти місцеву хурму, а не привізну

А ще зизифус, кизил, інжир, гранат: вирощувати такі, здавалося б, примхливі культури в нашому регіоні цілком реально. Деякі жителі області вже можуть похвалитися врожаями цих екзотів.

Один із тих, хто в цьому році зібрав щедрий урожай хурми, — Іван Мринський, декан агрономічного факультету Херсонського державного аграрного університету: «Мої батьки живуть у Голій Пристані, і в цьому році, на дев'ятий рік вирощування, ми зібрали шість відер хурми. У минулому році було всього два відра. Хурма — досить унікальна культура, вона не боїться пізніх весняних заморозків, які іноді трапляються на Херсонщині, і не боїться осінніх морозів, так що збирати врожай можна вже в кінці жовтня — напочатку листопада».

Перспективи вирощування хурми та інших поки що рідкісних для нашого регіону культур дуже хороші, вважає кандидат сільськогосподарських наук, доцент Іван Мринський. Ще наші бабусі свого часу не могли б уявити, що на присадибній ділянці можна посадити інжир або навіть гранатове дерево — і вони будуть успішно плодоносити. Але зараз це цілком можливо. По-перше, відбувається зміна клімату: він стає м'якшим. А по-друге, вітчизняні селекціонери виводять сорти, адаптовані спеціально до наших умов.

«На колекційній ділянці ХДАУ вже росте зизифус, а хурму будемо висаджувати. Робити це можна і восени, і навесні, — зазначає фахівець. — Єдине — якщо восени садити гранат і інжир, то на зиму їх потрібно вкривати, тому що морози до -20 градусів вони можуть не витримати». А ось що стосується шкідників, то істотних проблем з ними немає, тому що для Херсонщини такі культури, як хурма, кизил та інші екзоти, ще молоді і до впливу шкідників стійкі.

 

 

 

Автор: Прес-центр ХДАУ