ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Стажування в США За Програмою «Ефективне управління зрошувальними системами задля підвищення продуктивності аграрного сектору» за підтримкою Агентства США з міжнародного розвитку (USAID)

З 6 по 20 квітня 2016 року завідувач кафедри сільськогосподарських меліорацій та економіки природокористування доктор економічних наук, професор Грановська Людмила Миколаївна перебувала у відрядженні в Cполучених Штатах Америки, де проходила навчання за Проектом міжнародної технічної допомоги «Навчальні програми професійного зростання» за Програмою «Ефективне управління зрошувальними системами задля підвищення продуктивності аграрного сектору» за підтримкою Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Від України проходили навчання  представники Міністерства аграрної політики і продовольства, Державного водного агентства, Департаменту агропромислового розвитку Херсонської обласної державної адміністрації, Інституту зрошуваного землеробства Національної академії аграрних наук, Херсонського державного аграрного університету, керівники районів та фермерських господарств.  У складі групи було 10 учасників.

Головною метою програми було ознайомлення українських учасників з кращим практичним досвідом щодо управління зрошувальними системами в США на федеральному, державному та місцевому рівнях.

Програма навчання передбачала відвідування організацій штату Каліфорнія, які формують водну політику на федеральному рівні, на рівні адміністративного та іригаційного округу, району і фермерського господарства.

Особливістю використання води для зрошення в штаті є використання як підземних, так і поверхневих вод на основі водного права. Водне право на воду може передаватися по спадщині.

 

Приїзд в м. Девіс, штат Каліфорнія

У Департаменті США внутрішніх справ (United States Department of Interior) Бюро меліорації (Bureau of Reclamation) отримали інформацію про роль федерального уряду в розвитку, збереженні та розподілі води в західних штатах США. Бюро меліорації штату Каліфорнія (Bureau of Reclamation) є федеральним органом, який працює в штатах Каліфорнія, Невада й Орегон. Центральний офіс знаходиться у м. Вашингтон. Бюро зіграло важливу роль в забезпеченні зрошення сільськогосподарських земель, які в даний час виробляють 60% овочів в країні та 25% фруктів і горіхів. Цей федеральний орган врівноважує безліч конкуруючих вимог щодо використання води, задовольняє нові потреби у воді, а також сприяє збереженню, переробці і повторному використанню, захищає навколишнє середовище й інтереси громадськості.

Агентство водних ресурсів округу Юба (Yuba County Water Agency), місто Мерісвілл, штат Каліфорнія. Агентство надає воду районним відділам водних ресурсів штату Каліфорнія, здійснює заходи по боротьбі з повенями, захистом риби і тварин, а також забезпечує умови для рекреації.

Виробництво електроенергії в окрузі Юба

Відвідали Районний відділ з питань зрошення та дренажу Тіздель (Tisdale Irrigation & Drainage District (TID)). Доповідачем для нашої групи був Леррі Чессіні (Larry Chessini) – власник господарства Double C Farms, член ради директорів Районного відділу з питань зрошення та дренажу Тіздель. Нам продемонстрували приклад створення незалежного іригаційного округу, який утворили 7 фермерів, що об’єднали свої зусилля для побудови насосної станції, яка подає воду з р. Сакраменто на їх сільськогосподарські землі. Забір води відбувається безпосередньо з річки. Фермери мають сучасні насоси, які можуть працювати в різних режимах.

 

Насосна станція для перекачування води з р. Сакраменто

Відбулася польова сесія з представниками компанії Strain Orchards and Farms Ріком та Дереком Стреінами. Strain Orchards & Farms – сімейна компанія, яка була заснована в кінці 1890-х років. Це одне з найбільших горіхових ранчо в Каліфорнії з більш, ніж 10 000 акрами (близько 5000 га) фісташок, мигдалю і волоського горіха. Strain Orchards & Farms є вертикально інтегрованим ранчо, на якому вирощують, пакують, охолоджують та відвантажують горіхи по всьому світу. Strain Orchards & Farms генерує більше 50% електроенергії, що споживає, за допомогою власних сонячних панелей.

Відвідали Капітолій штату Каліфорнія.Комітет сенату з водних ресурсів та водного району. Сакраменто. Каліфорнія.  Консультант сенатора Сеодейт Клан.Інформувала про збільшення населення штату до 2020 року на 15% і досягне 47,5 млн. жителів. Навіть в звичайний рік може трапитись дефіцит води через конкуруючі потреби з боку фермерів, міст і навколишнього середовища. Дізналися як законодавчий орган встановлює політику щодо конкуренції на ресурси та вирішує потребу в поліпшенні об’єктів інфраструктури у водному секторі, об’єктів утилізації і накопичення вод та боротьби із засоленням, а також розвиває проекти із відновлення навколишнього середовища.

Сенатор Лоїс Уолк є старшим членом законодавчого органу і автором законодавства з питань збереження та доставки водних ресурсів.

Учасники програми с консультантам сенатора Сеодейт Клан

Відбулася зустріч у Міжнародному центрі водних технологій університету штату Каліфорнія. м. Фресно. Каліфорнія. Зустріч з освітнім менеджером д-ром Білл Грін, польовим дослідником менеджером д-ром Тім Якобсон, проектним менеджером  д-ром Данієл Е. Клавсон. Центр водних технологій є провідною науково-дослідною, проектно-технологічною програмою, яка проводить навчання, розробляє, просуває і надає допомогу у впровадженні інноваційних рішень для підвищення ефективності використання води, зниження витрат електроенергії про роботі насосних станцій і має лабораторію для оцінки якості повітря.

Д-р Чарльз Ансбах від організації Uman Davis Sister City Project провів заключний семінар з фінального планування дій (стратегічного планування, обговорення та підготовки фінальних планів дій для їх втілення в Україні).

 

  Програмою навчання були передбачені культурні заходи, які відбувалися у вихідні дні (9, 10, 16, 17 квітня), а саме: відвідування фермерського ринку у м. Девіс; відвідування м. Сан-Франціско; «День пікніку» у Девісі – ранковий парад, святкові заходи в місті та на території Каліфорнійського університету. Відвідування озера Тахо та культурна програма з американськими родинами.

 

Озеро Тахо (північ Каліфорнії)

м. Сан-Франциско, Тихий океан

Шлях додому