ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Тиждень сталого місцевого розвитку

22 квітня 2016 року у рамках співпраці Ресурсного центру зі сталого місцевого розвитку при ХДАУ зі Спільним Проектом ЄС та ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду»  відбувся круглий стіл на тему: «Сталий розвиток: погляд очима різних поколінь».

У заході взяли участь обласні координатори Проекту з розвитку громад Есма Умерова та Тетяна Гвоздь, студенти та викладачі університету.

 

 Доцент кафедри екології та сталого розвитку Стратічук Н.В., у вступному слові до учасників круглого столу, визначила поняття та основні засади, на яких базується сталий розвиток: «Сталий розвиток – це модель економічного зростання, в якій використання ресурсів направлено на задоволення потреб людини як сучасного, так і майбутнього поколінь при збереженні навколишнього середовища. Суспільство розглядається як система трьох взаємопов’язаних складових концепцій: економічної, соціальної та екологічної. З цього витікає, що розвиток однієї з складових без врахування стану інших не може вважатися цілісним.»  В ході промови було висвітлено 17 Цілей сталого розвитку ООН, які дозволять досягти трьох важливих результатів в найближчі 15 років: покінчити з крайньою бідністю, побороти нерівність та несправедливість, зайнятися розв’язанням проблем викликаних змінами клімату.

Наталя Володимирівна також анонсувала проведення низки заходів, що здійснюватимуться з 21 по 28 квітня на базі ХДАУ в рамках проведення тижня сталого розвитку. Родзинкою тижня стане акція GREEN TREE CHALLENGE, в рамках якої студенти і викладачі матимуть змогу долучитись до масової висадки дерев на території дендропарку університету, шляхом прийняття естафети від Ужгородського національного університету та передачі її Черкаському державному технологічному університету.

 Координатори Проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» Есма Умерова та Тетяна Гвоздь ознайомили присутніх з поточними напрямками діяльності проекту.  Було також презентовано відеоролик, що описував загальні механізми роботи Проекту МРГ в Україні.

Продовжуючи тему досягнень в ході реалізації проекту на державному рівні, координатори загострили увагу на непересічних здобутках місцевих громад Херсонщини. Студенти поділилися враженнями від змін, що відбулися під впливом участі громад сіл, в яких вони проживають, з часу участі цих громад у Проекті МРГ. Студенти не оминули увагою такі успішні сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи як «Обрії-2015», «Каїр», «Марфушка», «Перлина Григорівки» та інші.  

Для того щоб забезпечити найвищу ефективність діяльності громади необхідно максимально згуртувати людей довкола вирішення актуальних економічних та соціальних негараздів. Такі явища консолідації населення найповніше описуються поняттям соціальної мобілізації. «Соціальна мобілізація допомагає задіяти динамічні сили в суспільстві. При цьому кожен член суспільства виявляється залученим до справи, у кожного з'являється своя роль, кожен повинен відчути свій внесок у загальні зусилля», – поділився своїми міркуваннями підчас своєї доповіді студент 4 курсу Пєтухов Максим.

Розвиваючи тему соціальної мобілізації,  директор інституту післядипломної освіти та дорадництва, професор Аверчев О.В. зі власного досвіду навів приклади успішного запровадження громадських ініціатив у сферах кооперативного сільського господарства, охорони здоров’я, енергозбереження та комунального водопостачання у Херсонській області.

Студенти поділилися враженнями від відвідин села Григорівка, інфраструктура якого досягла високого ступеню розвитку з часу участі місцевої громади в Проекті МРГ.

«Я була здивована коли побачила виконану колосальну роботу, в яку кожен мешканець Григорівки вклав не тільки свою працю, а й душу.

По ходу екскурсії я побачила безліч відреставрованих будівель: це і ФАП (якому вже присвоєно статус амбулаторії), і школа (де було не тільки приведено в порядок класи, але й обладнано опалення за сучасними технологіями), також я побачила дитячий садок, в якому завдяки раціональному використанню коштів мікрогранту були створені хороші умови для розвитку дитини.

Все велике починається з малого, я щиро сподіваюся, що на прикладі  спільної роботи громади Григорівки та Проекту МРГ, інші населені пункти теж почнуть діяти і зійдуть з "мертвої точки". Найголовніше повірити у власні сили.», – поділилася своїми враженнями від навчального візиту до громади студентка 4 курсу Сапронова Олександра.

В ході жвавої дискусії учасники круглого столу дійшли до висновку, що об'єднані спільною метою розвитку громад, місцеві жителі стають активними партнерами влади та органів самоврядування, а також вносять значний вклад у сталий розвиток на місцевому рівні. Самоорганізація громад призводить до покращення якості життя громадян. Члени громади, які працюють над впровадженням проектів МРГ здобувають досвід і впевненість у власних силах.