ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Нарада з питань перспектив розвитку органічного землеробства в Херсонській області

Виступаючі підкреслили важливість вирощування органічної продукції, попит на яку стрімко зростає не тільки на світовому  ринку, але й на українському.

Якщо в Японії, США, ЄС, Швейцарії, Канаді, Австралії та Новій Зеландії органічні площі становлять тисячі гектарів, то в Україні поки-що лише починають говорити про таке явище, як органічне землеробство. Процес формування законодавчої бази тривалий і громіздкий, сертифікація вимагає відповідних погоджень із міжнародними структурами, оскільки першочергово постає завдання налагодити експорт органічних продуктів, а власного досвіду на все це не вистачає.

Передусім потрібно визначитися із самим поняттям органічного землеробства. Це система вирощування сільськогосподарських культур та утримання сільськогосподарських угідь, котра передбачає відмову від хімічних засобів захисту рослин від шкідників та хвороб, відмову від гербіцидів, мінеральних добрив та інших хімічних засобів, які є токсичними або мають тривалий період розкладання в навколишньому середовищі, відмову від ГМО, синтетичних стимуляторів росту, інокулянтів. Крім того, органічне землеробство передбачає відмову від застосування полицевих плугів, тобто перевороту верхнього шару грунту, і підтримує сівозміни та масове використання сидератів.

В ході конференції обговорювалось широке коло питань - законодавчу базу органічного землеробства, технологічні питання, використання біопрепаратів та інше.