ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Підсумкове засідання студентського наукового гуртка «Технолог» у 2025 році на тему: «Заходи боротьби з вірусними та фізіологічними (функціональними) хворобами плодів зерняткових культур під час їх зберігання»

З настанням зимової пори організм людини особливо потребує додаткового надходження вітамінів та корисних речовин. Саме в цей період важливо звернути увагу на натуральні джерела надходження поживних речовин. Плоди зерняткових культур (яблука, груші) являються доступним і цінним продуктом, що містить вітаміни, мінерали та клітковину, необхідні для підтримки здоров’я. Проте під час зберігання плоди зерняткових культур вражаються вірусними та функціональними хворобами. Вірусні хвороби проявляються змінами зовнішнього вигляду або зниженням якості, а фізіологічні (функціональні) — порушеннями дихання, опіками, внутрішнім розкладом через порушені умови зберігання, сортність та травми, що призводить до швидкого псування плодів, особливо при коливаннях температури й вологості.

Тому підсумкове у цьому році засідання студентського наукового гуртка «Технолог» кафедри технологій виробництва та переробки сільськогосподарської продукції імені академіка В.Г. Пелиха у було присвячене розгляду цієї важливої та актуальної теми. У засіданні прийняли участь здобувачі вищої освіти першого (бакалаврського) рівня спеціальностей Агрономія, Технологія виробництва та переробки продукції тваринництва, Харчові технології та другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності Агрономія.

Метою засідання було розглянути наступні питання: симптоми, прояв та розповсюдження  вірусних і фізіологічних (функціональних) хвороб, а також заходи боротьби з ними.

Учасники засідання розглянули як відбувається зараження плодів, його причини.

Зацікавленість у здобувачів вищої освіти викликало питання розповсюдження хвороб плодів під час їх зберігання.

Учасники засідання звернули увагу також на пошкодження плодів, які викликані механічним впливом.

Дякуємо учасникам гуртка за активну участь і запрошуємо до подальшої роботи при вивченні даного питання та інших актуальних тем у сільськогосподарській, харчовій та переробній галузях промисловості.

 

Автор: керівник гуртка, доцент Геннадій КАРАЩУК