ГОСТЬОВА ЛЕКЦІЯ НА ТЕМУ: «ЦУКОР. Історія. Іжа. Здоров’я» для здобувачів освіти груп ХТ- 20, 21 технологічного відділення Кропивницького фахового коледжа харчування та торгівлі
15 травня 2025 року для здобувачів освіти груп ХТ- 20, 21 технологічного відділення в рамках співдружності та співпраці з Кропивницьким фаховим коледжем харчування та торгівлі, доцентом кафедри харчових технологій ХДАЕУ, к.т.н. Ольгою Сумською була прочитана лекція на тему: «ЦУКОР. Історія. Іжа. Здоров’я».
Деформація харчування в бік надмірного споживання цукру, провокує зростання кількості, так званих, хвороб цивілізації (карієс, ожиріння, цукровий діабет, гіпертонія, жирова печінка). В лекції відстежено історію споживання цукру та її зв'язок з цими епідеміями. На лекції обговорено біохімічні механізми, за допомогою яких фруктоза викликає ожиріння та показаний прямий зв'язок споживання фруктози з розвитком жирової дистрофії печінки і ожиріння. Пояснено, чому ВООЗ виступає за зниження споживання цукру молодими людьми. Здобувачі освіти були ознайомлені з головними тези легендарної лекції ендокринолога Роберта Ластига: Гірка правда про цукор. На лекції обговорили спектр заходів щодо зменшення споживання цукру і поговорили про «золоту середину». Лектором було представлено науково насичений та корисний сучасний матеріал і питання, розглянуті у лекції мали інтерес і жваво обговорювались слухачами. І лектор і здобувачі освіти побажали проводити більше таких зустрічей і сподіваються, що гостьові лекції, як активний метод навчання сучасного рівня освіти залишаться доброю традицією.