Засідання наукового гуртка «Харчовик-Науковець»
23.04.2025 р. відбулося засідання наукового гуртка «Харчовик-науковець»
Тема засідання: «Давні традиції Великодня. Українська автентика»
Великдень — багатовимірне свято. Як у минулому, так і зараз, Великдень проявляється в різних сферах життя людини та спільноти. Іноді може здатися, що, якщо в родині не було певного звичаю чи обряду, про який чуємо з лекцій чи літератури, то в нас якесь неповне чи не зовсім правильне свято. Це не так. Традиції змінюються з плином часу або ж і зовсім зникають. Циклічність, повторюваність дій і ритуалів давали й дають змогу унормувати простір навколо себе, відчувати себе частиною суспільної структури, а не хаосу.
А чи замислювались ви, яких автентичних великодніх традицій дотримувались наші пращури? Спікер засідання наукового гуртка Григорій проценко запропонував подивитись на Великдень через призму народних обрядів, звичаїв і практики.
Практичну частину засідання запропонувала Кристина Харченко. Качка здавна вважалася окрасою святкового столу. «Птах на столі – свято в домі» – ця приказка бере свій початок з глибокої давнини. Великдень і сьогодні рідко в якій сім’ї обходяться без традиційної страви – качки, запеченої з яблуками або чорносливом.
А ще Кристина випікла пасочку і виготовила крашанки, які чарують своєю красою.
Підготувала: Ольга Сумська,
к.т.н., доцент, науковий керівник гуртка «Харчовик-науковець»