Засідання наукового гуртка «ХАРЧОВИК-НАУКОВЕЦЬ»
10.04.2025 р. відбулося засідання наукового гуртка «Харчовик-науковець».
Тема засідання: «Удосконалення науково-дослідницької роботи здобувачів освіти. Нові досягнення. Корисна молекулярна кухня»
Науково-дослідницька робота здобувачів освіти в позааудиторний час є одним із найважливіших засобів формування висококваліфікованих фахівців. Нею передбачається участь у роботі наукових гуртків, проблемних груп, творчих секцій тощо. Такий підхід розглядає студентські роки як початковий етап наукового зростання, прагнучи викликати інтерес до наукової роботи та виховати у здобувачів освіти основні навички самостійної дослідницької діяльності. На кафедрі харчових технологій звернули увагу в цьому аспекті на взаємопов’язаний елемент з навчанням здобувачів елементам дослідницької діяльності – організацію наукових досліджень, що здійснюють здобувачі під керівництвом досвідчених викладачів-науковців. Стратегічним завданням у цьому напрямку є передбачення таких засобів, які є найбільш сприятливими та оптимальними для розвитку і удосконалення науково-дослідницької роботи.
Підготовка фахівців нової генерації європейського рівня, формування у них знань і умінь дослідницької діяльності, для яких установлення на професійну майстерність є пріоритетною стратегією їх життєдіяльності – така мета Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт за спеціальністю «Харчові технології».
Таким чином, засідання наукового гуртка «Харчовик-науковець» 10.04.2025 р було розпочато з вагомої у науковій діяльності кафедри події - отримання диплому переможця II ступеня у Всеукраїнському студентському конкурсі наукових робіт старостою гуртка – Григорієм ПРОЦЕНКО. Науковий керівник переможця Конкурсу: к.с-г. н., доцент, зав. кафедри харчових технологій ХДАЕУ- Наталя НОВІКОВА. Керівник наукового гуртка і члени гуртка привітали переможців і побажали надихатися своїми результатами і досягненнями, з вірою в себе безперервно рухатися назустріч великим мріям і професійним цілям!
На засіданні було відзначено, що вже є досягнення і у молодих науковців, які почали навчатися в Університеті і активно працювати в гуртку цього навчального року. Іменний сертифікат учасника Міжнародної наукової конференції отримала здобувачка освіти за спеціальністю Харчові технології – Анна ФЕРЕНС.
Наукові досягнення здобувачів освіти свідчать, що кафедра харчових технологій є платформою для ознайомлення молодих учених з особливостями організації наукових досліджень, що дозволяє розширити їх науковий світогляд, відкриває шлях до міждисциплінарних досліджень, дає можливість виконувати власні дослідження в контексті сучасної науки.
Наступним етапом засідання, було ознайомлення з доповіддю Анни Ференс, в якій спікер звернула увагу на користь страв молекулярної кухні.
Отже, молекулярна кухня – це не лише вражаюча своїм виглядом та смаком їжа, але і корисна для людини їжа. Подальший розвиток молекулярної гастрономії, і в свою чергу молекулярної кухні, дозволить розробляти індивідуальні корисні меню для людини. Як казав Ерве Тис: «Сподіваюся, що й у майбутньому для шеф-кухарів головною метою залишиться дивувати та радувати гостей цікавою, смачною, а головне здоровою їжею».
Підготувала: Ольга Сумська,
к.т.н., доцент, науковий керівник гуртка «Харчовик-науковець»