Засідання студентського наукового гуртка «Технолог» на тему: «Актуальність виробництва високоолеїнової соняшникової олії»
У плановому засіданні студентського наукового гуртка «Технолог» кафедри технологій виробництва та переробки сільськогосподарської продукції імені академіка В.Г. Пелиха прийняли участь здобувачі вищої освіти першого (бакалаврського) рівня спеціальностей 201 Агрономія, 204 Технологія виробництва та переробки продукції тваринництва, 181 Харчові технології та другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 201 Агрономія.
Засідання було присвячене розгляду важливого питання – розширенню виробництва високоолеїнової соняшникової олії.
На сьогоднішній день попит на високоолеїнову соняшникову олію формується, у першу чергу, країнами Євросоюзу. При цьому, важливий вплив має також запровадження обов'язкового маркування продуктів із зазначенням саме джерела надходження олії. Тому розгляд факторів, які стримують збільшення посівних площ, саме під соняшником високоолеїнового типу, має важливе значення для збільшення його валового виробництва.
Керівник гуртка, доцент Каращук Г.В. розповів про переваги олії, виробленої із високоолеїнового соняшнику, зробив аналіз факторів, що впливають на вміст олеїнової кислоти в насінні.
У ході доповіді було розглянуто стримуючі фактори щодо розширення площ під високоолеїновим соняшником та особливості технології вирощування гібридів високоолеїнового типу.
Учасники засідання звернули увагу на те, що високоолеїнова соняшникова олія – це, в першу чергу, турбота про здоров’я людей!
Автор: керівник гуртка, доцент Геннадій КАРАЩУК