Лабораторне заняття із запрошеним гостем в межах вивчення дисципліни «Фізіологія тварин» - від теорії до практики.
10 березня 2025 року на платформі ZOOM проводилося лабораторне заняття в рамках вивчення дисципліни «Фізіологія тварин» для здобувачів першого курсу спеціальності 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва», асистентом кафедри ветеринарії, гігієни та розведення тварин ім. В.П. Коваленка – Овдієнко К.Т., та запрошеним гостем лікарем ветеринарної медицини Якименко Тетяною Миколаївною, яка працює в амбулаторії ветеринарної медицини «Ваппі» м. Миколаїв.
Темою лабораторного заняття було: Фізико – хімічні властивості крові.
Фізико-хімічні властивості крові є важливими для підтримання життєдіяльності організму. Вони забезпечують оптимальні умови для метаболізму, транспорту речовин та імунного захисту у тварин.
Пані Тетяна розповіла про важливість правильного забору крові для наступного загального чи біохімічного аналізу, наголосила на тому, що аналіз крові є одним із ключових методів діагностики в ветеринарній медицині, що дозволяє оцінити загальний стан організму тварини, виявити захворювання та контролювати ефективність лікування.
Загальний аналіз крові (ЗАК) досліджує формені елементи та їхні параметри, що дозволяє оцінити стан кровотворної системи, рівень запалення, анемії та інші патології.
Запрошена гостя також акцентувала увагу здобувачів на основних показниках, які визначаються за оцінкою результатів загального аналізу крові (ЗАК), а саме таких як еритроцити, гемоглобін, гематокрит, лейкоцити, тромбоцити, ШОЕ– швидкість осідання еритроцитів, та на які саме хвороби можуть вказати ці показники для встановлення діагнозу, наприклад : анемію (низький гемоглобін, еритроцити), запальні процеси в організмі тварини (підвищені лейкоцити, ШОЕ), деякі інфекції (зміни лейкоцитарної формули), порушення згортання крові (низький рівень тромбоцитів).
Також проговорили важливість біохімічного аналізу крові (БАК), адже саме цей аналіз дозволяє оцінити функціональний стан внутрішніх органів тварин (печінки, нирок, серця), обмін речовин, електролітний баланс. Знову ж таки проаналізували основні показники які визначаються цим аналізом:
- Глюкоза – рівень цукру в крові, оцінка стану енергетичного обміну (ммоль/л).
- Сечовина, креатинін – стан нирок, виведення продуктів обміну (ммоль/л).
- Аланінамінотрансфераза (АЛТ) і Аспартатамінотрансфераза (АСТ) – ферменти печінки (Од/л).
- Лужна фосфатаза (ЛФ) – вказує на патології кісток, печінки (Од/л).
- Білірубін – обмін жовчних пігментів, оцінка функції печінки (ммоль/л).
- Загальний білок, альбуміни, глобуліни – оцінка білкового обміну та імунного стану (г/л).
- Холестерин, тригліцериди – рівень ліпідів у крові (ммоль/л).
- Кальцій, фосфор, натрій, калій, хлор – електролітний баланс.
Аналіз цих показників також вказуватимуть наприклад на хвороби печінки (підвищені АЛТ, АСТ, білірубін), порушення ниркової функції (високі рівні сечовини, креатиніну), ендокринні порушення (зміни глюкози, холестерину), дефіцит або надлишок мінералів.
Спеціальність 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» орієнтована на підготовку висококваліфікованих фахівців, які здатні забезпечувати ефективне виробництво та переробку продукції тваринництва, і одною із практичних навичок якими має бути наділений такий фахівець, це здатність здійснювати ветеринарний контроль – виявлення інфекційних та паразитарних захворювань, дотримання санітарних норм.
Такі лабораторні заняття дають можливість здобувачам набувати досвіду у реальних умовах, розвивати дослідницькі навички та вміння працювати з сучасним обладнанням, формувати критичне мислення та навичок аналізу отриманих даних, ознайомлюватися з методами досліджень у певній галузі науки, підготовлюватися до самостійної роботи в професійній сфері.
Хочемо висловити слова подяки лікарю амбулаторії ветеринарної медицини «Ваппі» м. Миколаїв - Якименко Тетяні Миколаївні, за таку вагому і актуальну інформацію для наших здобувачів, сподіваємося на плідну співпрацю в майбутньому.
Автор : Овдієнко К.Т. (10.03.2025)