Засідання наукового гуртка «Харчовик-Науковець».
Тема засідання: «Молекулярна кухня: наука чи мистецтво?»
23.01.2025 р. відбулося засідання наукового гуртка «Харчовик-науковець».
Молекулярна кухня - це кулінарний тренд, заснований на використанні напрацювань молекулярної гастрономії – наукової дисципліни, що вивчає фізичні та хімічні процеси, що виникають при приготуванні їжі. Молекулярна гастрономія досліджує механізми трансформації всіх інгредієнтів у кулінарії, фізичні аспекти взаємодії продуктів та рідин, теплопровідність, конвекцію, стабільність смаку, проблеми розчинності, дисперсію, співвідношення текстури/смаку та інші процеси. До її інтересів входять також соціальні, технічні та естетичні складові кулінарних та гастрономічних явищ. Що таке молекулярна кухня? Що таке молекулярна кухня? Саме такі питання почали розглядати здобувачі освіти на засіданні наукового гуртка.
Спікер – староста гуртка, здобувач освіти спеціальності 181 – Григорій ПРОЦЕНКО.
Спікер –науковий керівник гуртка – к.т.н., доцент Ольга СУМСЬКА.
Традиційно на засіданні гуртка була і практична частина.
Здобувач освіти Кристина ХАРЧЕНКО взяла активну участь у практичній частині засідання.
Кристина поділилася, що діти дуже полюбляють таку апетитну гірку.
Григорій ПРОЦЕНКО готує легендарний італійський десерт – тірамісу.
І хоча молекулярна кухня не замінить традиційну кухню, а лише доповнює її, вона без сумніву відкриває нові горизонти для кулінарних експериментів.
Підготувала: Ольга Сумська,
к.т.н., доцент, науковий керівник гуртка «Харчовик-науковець»