ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Участь викладачів кафедри ботаніки та захисту рослин у засіданні Загальних зборів Відділення рослинництва НААН України

22 квітня 2024 року на конференц-платформі Zoom відбулося засідання Загальних зборів Відділення рослинництва Національної академії аграрних наук України, в якому взяв участь член-кореспондент НААН, доктор економічних наук, професор кафедри ботаніки та захисту рослин Дудченко В.В.

Із доповіддю про підсумки діяльності наукових установ відділення за 2023 рік виступив в.о. заступника академіка-секретаря Відділення рослинництва, академік НААН Хареба В.В.

Учасників загальних зборів відділення було ознайомлено з результатами виконання програм наукових досліджень: ПНД № 14 «Біотехнологічні та молекулярно-генетичні методи поліпшення кількісних і якісних ознак рослин», ПНД № 13 «Створення сортів зернових, круп’яних, зернобобових культур з комплексною стійкістю до стресових факторів середовища, підвищеною якістю врожаю», ПНД № 15 «Агробіологічні системи виробництва зерна в Україні. Селекція та насінництво кукурудзи і сорго», ПНД № 16 «Соняшник: основи управління продукційним процесом», ПНД № 24 «Фітосанітарна безпека, захист і карантин рослин» та ін.

Результати роботи Інституту захисту рослин НААН щодо вивчення джерел стійкості вітчизняного селекційного матеріалу до золотистої картопляної нематоди, удосконалення методик створення інфекційних фонів ризоктоніозу пшениці озимої та вугільної гнилі сої і соняшнику, методики сумісного застосування пестицидів та їх сумішей з іншими засобами захисту рослин, способу ідентифікації патотипів раку картоплі, створення мікробіопрепаратів за використання нових штамів хижих нематофагових грибів, встановлення екотоксикологічних критеріїв пестицидів для регламентації та нормування їх екологічно безпечного застосування будуть використані для оновлення змісту освітніх компонентів ОПП «Захист і карантин рослин» першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівня.

Також на засіданні з науковою доповіддю: «Сучасний стан та перспективи розвитку виноградного розсадництва в Україні» виступила заступник директора з науково-інноваційної діяльності ННЦ «Інститут виноградарства і виноробства імені В.Є. Таїрова», доктор сільськогосподарських наук Зеленянська Н.М.

Автор: Володимир ДУДЧЕНКО