ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Проведення лабораторної роботи для бакалаврів в ХДАЕУ

На базі лабораторії гідротехнічних меліорацій кафедри гідротехнічного будівництва, водної та електричної інженерії Херсонського державного аграрно-економічного університету 03 квітня 2024 р. доцентом цієї кафедри Ладичуком Д.О., для здобувачів 3 курсу першого (бакалаврського) рівня вищої освіти факультету архітектури та будівництва спеціальності 194 «Гідротехнічне будівництво, водна інженерія та водні технології» була проведена лабораторна робота з дисципліни «Основи гідромеліорацій» на тему: «Вибір дощувальної техніки в залежності від вбираючої спроможності ґрунту та ухилу поверхні поля».

Для зрошення сільськогосподарських культур одним із ефективних способів зрошення є дощування. Воно забезпечує суттєве підвищення врожайності, зменшення трудових затрат, економічне використання поливної води та дозовану її подачу.

Одні з головних умов при виборі дощувальної техніки є відповідність інтенсивності дощу та швидкість вбирання води ґрунтом. На основі цих даних будується крива залежності швидкості вбирання води ґрунтом від часу при поливі дощуванням та представлені точки, які характеризують інтенсивність дощу на кінець поливу для кожної дощувальної машини, на основі якої вибирається для застосування конкретна дощувальна машина.

Для виконання цієї роботи співробітниками кафедри був створений гідравлічний лоток, який складається з 5 секцій, які представлені різними ґрунтами в непорушеному стані.

До початку виконання лабораторної роботи здобувачі були ознайомлені з правилами техніки безпеки при роботі на гідравлічному лотку, його призначенням, функціями та конструкцією. 

Під час виконання лабораторної роботи були зафіксовані параметри поливу, при максимально допустимій поливній нормі для кожного типу ґрунту (всього 5 зразків), до появи поверхневого стоку при різних ухилах поверхні ґрунту.

У підсумку роботи здобувачами побудована крива швидкості вбирання води ґрунтом та на неї нанесені отримані параметри поливу. На її основі була обрана відповідна для даного типу ґрунту дощувальна техніка.

Автор: Ладичук Д.О. (03.04.2024р.)