ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Гостьова лекція координаторки Тренінгового центру ГС «Освіторія» Алли Демченко, присвячена Всесвітньому дню поезії

25 березня відбулася гостьова лекція координаторки Тренінгового центру ГС «Освіторія», літературознавиці, кандидатки філологічних наук, доцентки Алли Демченко, запрошеної кафедрою соціальних та поведінкових наук ХДАЕУ з метою реалізації стратегій «популяризації української мови та заохочення її застосування в спілкуванні між собою в учнівському, студентському та педагогічному середовищах», окреслених у листі міністра освіти і науки Оксена Лісового. З нагоди Всесвітнього дня поезії (21 березня) гостя запропонувала здобувачам розмову-рефлексію про роль поезії в різних сферах суспільного й особистого життя, про важливість ословлення емоційного досвіду для повноцінного усвідомлення пережитого та збереження тяглості пам’яті поколінь.

Чому поетичне слово так настільки актуальне в часи війни? Чому в сучасній українській літературі відбувається справжній поетичний «бум»? Чому знакові для української історії події асоціюються з поетичними рядками Тараса Шевченка, Ліни Костенко, Василя Стуса, Сергія Жадана? Чому так багато поетів у перші дні повномасштабного вторгнення опинилися на фронті? Чому попит на поетичне слово зростає в періоди випробувань? Відповіді на всі ці питання здобувачі отримали, слухаючи гостьову лекцію Алли Демченко, яка аналізувала поезії Сергія Жадана про досвід втрат, звертаючи увагу на зміни в уявленнях про дім, на  трансформації традиційних етнічних символів, на множинність інтерпретації віршів у залежності від особистого досвіду та історичного контексту. Лекторка акцентувала поетичну інтуїцію автора, який зумів передбачити трагічні події, які ще п’ять років тому ніхто не вважав можливими.

Алла Демченко наголосила на непроминальній цінності шедеврів поетичного мистецтва, які не втрачають гостроти й актуальності на нових відтинках історії. Зокрема, аналізуючи поезію Ліни Костенко «Пастораль ХХ сторіччя», гостя провела паралелі між подіями другої світової війни, зображуваними у творі, й сьогоденням на деокупованих українських територіях. На завершення лекції Алла Демченко продекламувала вірш Василя Симоненка «Ну скажи…», покладений на музику сучасним рок-гуртом «Kozak System», і заохотила здобувачів слухати пісенні версії текстів Сергія Жадана, Віктора Неборака, Грицька Чубая й Ліни Костенко.

Здобувачі економічного факультету поділилися своїм досвідом читання поезії й виявили інтерес до організації подібних заходів у майбутньому. Палко дякуємо нашій гості за представлену візію поетичного мистецтва та сприяння популяризації читання загалом і віршованих творів зокрема!

Автори: доцент Інна Варнавська, доцент Галина Матусяк