ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Проходження викладачами кафедри ботаніки та захисту рослин курсу-інтенсиву «Застосування агродронів та технологія УМО: все, що має знати ефективний аграрій»

21-22 березня 2024 року доктор філософії, асистент кафедри Стеценко І. І взяла участь у курсі-інтенсиві «Застосування агродронів та технологія УМО: все, що має знати ефективний аграрій», який організувала міжнародна група компаній DroneUA. У рамках тренінгу проаналізовано переваги та можливості застосування технології ультрамалооб`ємного обприскування на основних польових культурах, а також проведено навчання в реальних умовах.

Під час аудиторного дня експерти біо- та агрохімічних компаній поділилися кейсами застосування технології УМО з препаратами різного спектра дії, а провідні виробничники презентували технологічні карти захисту та живлення ріпаку, кукурудзи та соняшнику із використанням дронів-обприскувачів.

В умовах виробництва кваліфікованими тренерами-пілотами було продемонстровано технічні характеристики різних моделей агродронів XAG та процеси створення робочих місій з імітацією реальних кейсів. Учасники заходу отримали навички з пілотування агродронів і самостійно створювали робочі місії в реальних умовах.

Отже, під час курсу-інтенсиву ключовими думками, які об`єднали експертів, науковців і аграріїв, стали: робототехніка не стоїть на місці, так як нові моделі дронів відкривають ще більше можливостей для агровиробників різних масштабів, а також розширюють кількість препаратів, які можна адаптувати під технологію УМО; ресурсоощадність – не примха, а потреба часу, а залученість дронів у технології захисту та живлення рослин неминуче зростатиме через економічну доцільність, доступність, популяризацію «зелених ініціатив» з політикою нульового карбонового сліду, вимогами зменшення пестицидного навантаження на агроландшафти, оптимізацію трудових ресурсів та підвищену цифровізацію виробництва; компанії-виробники біо- та агрохімічних препаратів посилюють свою експертизу у використанні/адаптації препаратів для внесення дронами, тим паче презентовані результати вже сьогодні формують потужну базу для розроблення регламентів та, з часом, державної реєстрації нових формуляцій засобів захисту рослин і добрив, рекомендованих до внесення агродронами. Отримана інформація буде використана в освітньому процесі для здобувачів вищої освіти агрономічного факультету.

Автор: Ірина СТЕЦЕНКО