ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Статті

Методичні матеріали

Методичні матеріали

Гончаренко Т.В. Електронний каталог Наукової бібліотеки ХДАЕУ : метод. посіб. з пошуку документів у електронному каталозі АІБС «ІРБІС».

З 2002 року у науковій бібліотеці впроваджується автоматизована бібліотечно – інформаційна система «ІРБІС». Активно формується електронний каталог, який забезпечує вільний доступ до інформаційних ресурсів бібліотеки й реалізує багатоаспектний інформаційний пошук безпосередньо з робочого місця по локальній мережі університету та з мережі Інтернет в реальному часі здійснювати пошук інформації у ЕК НБ ХДАЕУ, а також переглядати повнотекстові бібліотечні ресурси.

До уваги!
(в електронному каталозі крім основних критеріїв (автор, назва, ключові слова та ін..), читач може вказувати й додаткові. Допустимо, йому необхідні усі монографії, наявні в бібліотеці, видані в 2019 році співробітниками університету. Вказуючи у пошуку критерій - автор-співробітник, характер документа - монографія, рік 2019, читач без особливих зусиль зможе одержати цю інформацію)

Колосальний потенціал інформаційних ресурсів, що зберігаються в бібліотеці, найчастіше залишається незатребуваним через низьку інформаційну культуру, невміння правильно виразити свою інформаційну потребу, оперативно знайти, проаналізувати й здобути необхідну інформацію, представити її раціональним способом.

Прагнучи стати не просто сховищем книг, а інформаційним провайдером у «океані» інформації, щоб забезпечити доступ до інформації в будь-якому форматі для всіх користувачів, ми систематично навчаємо користувачів культурі споживання інформації, навичкам її аналітичного відбору.

У продовження роботи із пропаганди інформаційної культури як одного з перспективних напрямків по якісному обслуговуванню користувача наукова бібліотека розробила цей методичний посібник з пошуку документів у електронному каталозі АІБС «ІРБІС» у АРМі «Читач» . Ми сподіваємось, що він допоможе нашим користувачам у опануванні навичок пошуку інформації й дасть можливість застосувати отримані результати пошуку в навчанні і науковій роботі.