ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Харчовик – науковець

 

 

Науковий керівник гуртка

Ольга Петрівна Сумська  

кандидат технічних наук, доцент,
науковий керівник переможців
Всеукраїнських конкурсів
наукових робіт здобувачів вищої освіти

Науковий гурток «Харчовик - науковець» кафедри інженерії харчового виробництва було створено у 2019 році з метою розширення наукового потенціалу й формування навички науково-дослідницької діяльності здобувачів вищої освіти, залучення їх до науково-дослідницької роботи зі спеціальності 181 – Харчові технології, та підготовки висококваліфікованих фахівців.

Здобувачі, які беруть участь у роботі наукового гуртка мають можливість:

- брати участь у виконанні планових науково-дослідницьких  робіт кафедри;

- виконувати  завдання дослідницького характеру;

- брати  участь у наукових конкурсах на кращі наукові роботи;

- одержувати підтримку у підготовці наукових доповідей та публікацій.

Напрями роботи гуртка включають:

- технологія виробництва оздоровчих харчових продуктів;

- нутриціологія – сучасний науковий погляд;

- визначення якості харчової сировини та харчових продуктів;

- ресурсозберігаючі технології в харчовій промисловості;

- впровадження системи контролю виробництва харчової продукції за біологічними ризиками.

Час зустрічей: раз на місяць (останній четвер кожного місяця, 77 ауд. гол. корпус).

 

 

План роботи наукового гуртка

«Харчовик-науковець»

на 2024-2025 навчальний рік

кафедра ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

 

  1. Назва гуртка: «Харчовик-науковець».
  2. Список членів гуртка.
  3. План: 01 вересня – 31 травня.

 

 

СПИСОК

членів гуртка


п/п

ПІБ (Прізвище, іʼмя, по-батькові)

Рік навчання

Рівень навчання

1

Антко Юрій Вікторович

3

Перший (бакалаврський) рівень

2

Войтенко Антоніна Віталіївна

3

Перший (бакалаврський) рівень

3

Єрмоленко Станіслав Вадимович

1

Перший (бакалаврський) рівень

4

Ланевич Лариса Іванівна

4

Перший (бакалаврський) рівень

5

Найда Яна Сергіївна

3

Перший (бакалаврський) рівень

6

Проценко Григорій Юрійович (Староста)

3

Перший (бакалаврський) рівень

7

Рак Дмитро Вікторович

1

Перший (бакалаврський) рівень

8

Стасюк Юлія Іванівна

3

Перший (бакалаврський) рівень

9

Ференс Анна Сергіївна

1

Перший (бакалаврський) рівень

10

Харченко Кристина Вікторівна

2

Перший (бакалаврський) рівень

11

Юкало Уляна Миколаївна

3

Перший (бакалаврський) рівень

Кількість членів гуртка: 11 осіб.

 

 

п/п

Заходи

Дата

проведення

Місце

проведення

1

2

3

4

1.

Обговорення, узгодження та затвердження тем науково-дослідних робіт здобувачів вищої освіти у рамках тематики наукової роботи кафедри.

Розгляд  і  затвердження  Плану  роботи    наукового  гуртка «Харчовик-науковець»  на 2023-2024 навчальний рік.

Затвердження членів гуртка.

Обрання старости наукового гуртка

07.09.24

 

online

2.

Семінар – «Зірки Мішлен».

Основний спікер: Проценко Григорій

03.10.24

Zoom-конференція

3.

16 жовтня -  Всесвітній день продовольства.

16.10.24

 

Online

4.

Семінар за темою: «Збираємо здорову тарілку»

Основний  спікер: Проценко Григорій.

Майстер-клас з технології приготування «вишукованої»,  корисної, смачної страви (Харченко Кристина, Проценко Григорій).

 

23.12.24

Zoom-конференція

5.

Семінар за темою: Молекулярна кухня: наука чи мистецтво?  

Спікери:

Григорій Проценко. Ольга Сумська

Майстер-клас з технології приготування десерту (Григорій Проценко, Кристина Харченко).

 

23.01.25

Zoom-конференція

6.

Семінар за темою: Молекулярна кухня.

Спікери:

 

07.02.25

Zoom-конференція

7.

Семінар за темою: Веганство і вегетаріанство: тренд чи необхідність?  

Спікери: Проценко Григорій. Харченко Кристина.

Майстер-клас з технології приготування страв. (Григорій Проценко, Харченко Кристина).

 

21.02.25

Zoom-конференція

8.

Семінар за темою: Сучасні харчові добавки: користь чи шкода?.

Спікери:

 

07.03.25

Zoom-конференція

9.

Семінар за темою: 7 дієт Європи

Спікери: Григорій Проценко

 

21.03.25

Zoom-конференція

10.

Семінар за темою: Смак і здоровʼя: баланс між задоволенням і користю.

Спікери: Проценко Григорій

Майстер-клас з технології приготування страв. (Григорій Проценко, Харченко Кристина).

 

04.04.25

Zoom-конференція

11.

Семінар за темою: Інноваційні технології в харчовій промисловості.

Спікери:

18.04.25

Zoom-конференція

12.

Семінар за темою: Методи визначення калорійності продуктів: від лабораторних досліджень до мобільних додатків.

Спікери:

 

02.05.25

Zoom-конференція

13.

Семінар за темою: Особливості харчування під час дистанційного навчання.

Спікери:

 

16.05.25

Zoom-конференція

14.

Семінар за темою: Проблеми харчування у 21 столітті.

Спікери:

Підсумки роботи наукового гуртка

30.05.25

Zoom-конференція

 

 


 

Перед початком установчих зборів гуртка «Харчовик - науковець»

 

Обговорення реалізації запатентованої інтелектуальної власності

 

Склад гуртка «Харчовик - науковець» у повному обсязі

 

Отриманий Паталашкою А.О. патент на корисну модель «Цукерки оздоровчого спрямування «НАСТОЧКА» у січні 2020 р.

 

 Очна участь у Міжвузівській студентській науково-практичній конференції «Інноваційні аспекти виробництва плодоовочевої продукції»

(м. Мелітополь, 7-9 жовтня 2019 р.)

За результатами очної участі опубліковано наступні тези:

  • Третьяков О.В. Дослідження переробки відходів винограду та методики одержання нових харчових добавок / О.В. Третьяков, Н.В. Воєвода, І.І. Мєрна //Матеріали Міжвузівської студентської науково-практичної конференції «Інноваційні аспекти виробництва плодоовочевої продукції» (7-9 жовтня 2019 р.). – Мелітополь. – С. 171-172.
  • Паталашка А.О. Перспективні напрями переробки та реалізації органічного великоплідного гарбузу / А.О. Паталашка, Н.В. Воєвода, Н.В. Новікова //Матеріали Міжвузівської студентської науково-практичної конференції «Інноваційні аспекти виробництва плодоовочевої продукції» (7-9 жовтня 2019 р.). – Мелітополь. – С. 164-165.

 

 

Здобувач ДВНЗ «ХДАУ» Паталашка А.О. на кондитерській виставці у
м. Кельн (Німеччина)
 

27-30 січня 2019 р. тридцять українських здобувачів побували на найбільшій в світі кондитерській виставці ISM 2019 у м. Кельн. Всі вони – переможці конкурсу "Харчові технології" Благодійного фонду
Б. Колеснікова. ISM - це наймасштабніша подія в «солодкій» індустрії. Саме сюди з усього світу їдуть виробники показати свої новинки. Свою продукцію презентували як лідери ринку Barcel, Lambertz, Sölen, Colombina, Sorini, Ricola, Kambly, так і новачки бізнесу.

 

На виставці до переможців приєднався Президент благодійного Фонду Борис Колесніков

 

Другий день кондитерської виставки ISM 2019 

Перемога здобувача вищої освіти біолого-технологічного факультету у Всеукраїнському студентському конкурсі «Харчові технології 2019» 

Всеукраїнський студентський конкурс «Харчові технології 2019» благодійного фонду Бориса Колеснікова об'єднав здобувачів вищої освіти з 20 харчових вузів з усієї України.

Від ДВНЗ «Херсонський державний аграрний університет» прийняли участь 3 здобувачі вищої освіти першого (бакалаврського) рівня третього року навчання 4 групи денної форми спеціальності 181 «Харчові технології».  Конкурсанти пройшли два етапи відбору.

До заключного етапу конкурсу під керівництвом к.т.н. Воєводи Н.В. дійшла тільки Паталашка Анастасія, яка боролась за  перемогу з 80 фіналістами та презентувала експертам харчової галузі власну розробку.

  

 

28 листопада члени журі (директор м'ясокомбінату компанії «АПК Інвест» Іван Башкир, начальник виробничого відділу «Конті» Тетяна Курчаевим, начальник відділу біологічного контролю «Артвайнері» Олена Зелена і начальник відділу технічного контролю «Артвайнері» Наталія Золотар) вибрали 30 студентських стартапів в сфері харчових технологій, автори яких в січні 2019 року відправляться в м. Кельн (Німеччина) на міжнародну виставку кондитерських виробів і снеків ISM 2019.

 29 листопада благодійний фонд Бориса Колесникова оголосив імена переможців всеукраїнського студентського конкурсу «Харчові технології 2019», а серед них Паталашка Анастасія. Вітаємо Анастасію з перемогою та бажаємо активного саморозвитку у Німеччині!

 

 Перемога здобувача вищої освіти біолого-технологічного факультету уIVВсеукраїнському конкурсі «Молодь і прогрес у раціональному природокористуванні» 

6-7 грудня 2018 р. на базі кафедри екології Навчально-наукового інституту екологічної безпеки Національного авіаційного університету відбулась заключна конференція переможців IV Всеукраїнського конкурсу «Молодь і прогрес у раціональному природокористуванні».

Від ДВНЗ «Херсонський державний аграрний університет» у конкурсі наукових робіт прийняв участь здобувач вищої освіти першого (бакалаврського) рівня третього року навчання 4 групи денної форми спеціальності 181 «Харчові технології»   Третьяков О.В.

 

Доповідь Третьякова Олега на заключній конференції конкурсу 

Конкурсне журі оцінювало роботи з більш як 25 ВУЗів України та відмітило роботу Третьякова О.В. «Зменшення екологічних ризиків шляхом комплексної переробки відходів винограду у харчовій промисловості», що здійснена під керівництвом завідувача кафедри інженерії харчового виробництва Буряк В.Г. та старшого викладача кафедри інженерії харчового виробництва Воєводи Н.В., дипломом першого ступеня у номінації «Поводження з відходами, полігони твердих побутових відходів».

  

Третьякова Олега вітає з перемогою завідувач кафедри екології НАУ 

Окрім підсумкової конференції учасники мали змогу прийняти участь у майстер-класі «Сучасні екологічні виклики. Тенденції сталого розвитку та раціональне природокористування» та одержати відповідні сертифікати.

 

Сертифікат, одержаний конкурсантом в НАУ 

Вітаємо Олега з перемогою та бажаємо в подальшому нових наукових успіхів й перемог!