ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

НАУКА

5 червня - Всесвітній день охорони довкілля!

До Всесвітнього дня охорони довкілля співробітники наукової бібліотеки ХДАЕУ підготували тематичну книжкову виставку «Збережемо дивосвіт землі» та 4 червня провели онлайн- спілкування на платформі ZOOM з користувачами бібліотеки.

Тема обговорення: відновлення природних екосистем після підриву росіянами Каховської ГЕС.

Говорячи про шкоду від руйнації ГЕС країна втратила найцінніший ресурс — воду, яка забезпечувала потреби майже мільйона українців.

Унаслідок теракту було затоплені понад 80 тис. га природно-заповідних територій. Є потенційне знищення ендемічних видів тварин — видів, які зустрічалися в єдиному місці на Землі.

Науковці акцентують увагу про наслідки підриву ГЕС-  насамперед було знищено молодь риб. Загалом постраждали популяції понад 70 видів риб, серед яких 18 є червонокнижними. Також фахівці допускають можливість вторинного забруднення води Дніпра та водоносних горизонтів.

Екологічна катастрофа, що виникла через підрив Каховської ГЕС довела, що необхідно створення ефективної системи державного контролю та швидкого реагування на виникаючи екологічні ризики, обумовлені військовими діями.

Соціально і екологічно сприятливий варіант реабілітації ураженого регіону можливий лише на сучасній європейській ідеологічній та технологічній основі врахування гранично припустимих змін гідрологічної мережі, тобто можливо сучасними засобами: створення каскаду низькопідпірних руслових водосховищ із шлюзами та малими ГЕС, реконструкції прирічних ставків і систем водоводів, переведення побутового водопостачання на підземні джерела, зрошуваних земель – на крапельне зрошення.

Автор: Наукова бібліотека ХДАЕУ (04.06.2024)