ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

НАУКА

80-ті роковини депортації кримських татар

18 травня 2024 року виповнюються 80-ті роковини насильницької депортації кримськотатарського народу з власної Батьківщини - Криму, здійсненої комуністичним режимом СРСР.

18 травня 1944 року вранці до кожної оселі, де жили кримські татари, увірвалися озброєні радянські солдати, якими командували офіцери НКВС.

За наказом Сталіна, оформленим рішенням «державного комітету оборони», всіх кримських татар, весь народ, було силою зігнано до залізничних станцій, кинуто до вагонів для перевезення худоби, і відправлено у віддалені райони Центральної Азії, Уралу , Сибіру.

У місцях спецпоселень кримських татар використовували на важких виснажливих роботах, включаючи шахти, лісоповали, будівництво іригаційних каналів.

Встановлено, що лише у перші роки вигнання, внаслідок голоду, масових захворювань, знущань і каторжних робіт в місцях спецпоселень померло понад 46% кримських татар. Постановою Верховної Ради України від 12 листопада 2015 року депортацію кримськотатарського народу з Криму у 1944 році визнано геноцидом кримськотатарського народу.

8 травня 2024 року Верховна Рада України, у зв’язку з 80-ми роковинами геноциду кримськотатарського народу 1944 року та вшануванням Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, схвалила Звернення, у якому закликала уряди та парламенти іноземних держав, міжнародні організації та парламентські асамблеї визнати депортацію з Криму кримських татар у 1944 році актом геноциду кримськотатарського народу і долучитися 18 травня до вшанування пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Пам'ять про жертв геноциду кримськотатарського народу, скоєнню якого цього року виповнюється 80 років, буде вшановуватися в Україні та в багатьох інших країнах, де живуть кримські татари.

Працівники Наукової бібліотеки ХДАЕУ до 80 –ї роковини геноциду кримськотатарського народу підготували тематичну фотодокументальну виставку « Крим: депортація – біль кримських татар». 

Автор: Наукова бібліотека ХДАЕУ (17.05.2024)