ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

НАУКА

"Вишиванка - випадковий погляд".

ЗЩорічно в травні відзначається День вишиванки, присвячений одному з головних українських народних символів. У 2024 році свято випадає на 16 травня.

День вишиванки заснувала 2006 року Леся Воронюк, студентка Чернівецького університету ім. Федьковича. Вона запропонувала студентам обрати один день і всім разом прийти на заняття у вишиванці. Спочатку у вишитому одязі до університету прийшли кілька десятків студентів. Потім до акції долучилися деякі викладачі, а з роками свято ставало дедалі популярнішим.

Точний період появи українських вишиванок встановити не можна, але відомо, що зачатки цього ремесла існували за кілька тисячоліть до нашої ери. Археологи знаходили залишки стародавнього посуду з візерунками, схожими на вишиванку.

Мистецтво вишиванки стрімко розвивалося в Київській Русі. У ті часи вишиті сорочки були дуже дорогими і доступними лише для багатіїв. Існували спеціальні школи вишивальниць при школах і монастирях, які здебільшого працювали на замовлення знатних осіб. Згодом візирунки вишиванок з’явились в побуті: розписи на стінах будинків, посуді, меблів та ін.

 Співробітники Наукової бібліотеки ХДАЕУ до Дня Вишиванки підготували відео колаж "Вишиванка - випадковий погляд".

В матеріалі зібрані фотороботи працівників бібліотеки та університету, яким випадково впали в око візерунки вишиванок та виникло велике бажання поділитися красою нашої країни.

Переглянути відеоматеріал можливо на каналі Ютуб сайту університету за посиланням:

https://www.youtube.com/channel/UCSWLJiK-K0g_1kfyfDHpkpQ

 

 

Автор: Наукова бібліотека ХДАЕУ ( 15.05.2024)