ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

№3 Дайджест новин біолого-технологічного факультету, тема тижня: РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО КУПІВЛІ ТА ЗБЕРІГАННЯ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ

В охоплених бойовими діями регіонах жителі вже усвідомили, як важливо зібрати вдома резерв води та базових продуктів харчування. Центр громадського здоров'я МОЗ склав список продуктів, які вкрай бажано мати в запасі на випадок оголошення тривалої комендантської години або під час тривалого перебування в укритті.

Консерви м'ясні чи рибні, готові до вживання. Бажано вибирати ті, що відкриваються без консервного ножа або подбати про те, щоб ніж зберігався поблизу. Їжа з герметичних контейнерів, така як консерви, вважається безпечною навіть у разі надзвичайної радіаційної ситуації. Також необхідний запас продуктів, які не вимагають термообробки, що дуже важливо за умов укриття:

  • консервовані овочі, фрукти, ягоди.
  • сушені фрукти, ягоди.
  • білкові, злакові, фруктові батончики.
  • горіхи.
  • пластівці, гранола, хлібці.
  • арахісове масло (висококалорійний продукт, допомагає швидкому насиченню).

У вас можуть бути свої причини для формування «недоторканного запасу», наразі зрозуміло, що в умовах надзвичайних і військових дій усі намагаються придбати продукти харчування і зберегти їх якнайдовше, адже вони можуть виручити в непередбаченій ситуації і стати в нагоді.

За можливих труднощів з водою корисно мати в запасі:

  • консервовані соки;
  • пастеризоване молоко.

Крім того, важливо зібрати запас продуктів, які не вимогливі до температури зберігання та в сухих умовах зберігаються придатними кілька років:

  • макаронні вироби;
  • рис білий;
  • квасоля, горох, інші бобові;
  • цукор;
  • мед;
  • сіль.

А якщо вам все ж таки пощастило,  ви вистояли величезні черги, і змогли купити певні необхідні продукти, нижче ми наводимо кілька рекомендацій по їх зберіганню.

Овочі та фрукти. В основному овочі та фрукти можна зберігати і без холодильника. Але важливо знайти не лише прохолодне, а й темне місце. Морква та буряк добре зберігаються, якщо скласти в ящики з піском. Для зберігання картоплі важливо, щоб на неї не потрапляли сонячні промені або світло. Якщо це станеться, овоч виділятиме зелений пігмент – хлорофіл. Таку картоплю не бажано вживати в їжу. Якщо бачите перші ознаки того, що фрукти та овочі почали псуватись, то деяким можна продовжити термін придатності. З фруктів та ягід зваріть компот, який буде слугувати замінником води, а овочі законсервуйте або заквасьте.

Більшість овочів та фруктів можна чудово зберігати і без холодильника. Однак термін їх придатності без охолодження варіюється залежно від виду. Фрукти з товстішою шкіркою, такі як апельсини та яблука, зазвичай корисні приблизно місяць, груші - до 2 тижнів, банани зберігаються не так довго (дозрівають лише пару днів, а потім їх потрібно з’їсти, перш ніж вони стануть занадто стиглими). Існує досить багато овочів, які можна зберігати до тижня без холодильника, якщо їх поставити стоячи з обрізаним кінцем у воду, зокрема: листя салату, селера, броколі, капуста, капуста цвітна або будь-яка з родини капустяних.

Наводимо список інших овочів і скільки вони слугуватимуть без охолодження, але бажано у темному місці ,типу льоху , або якщо ви мешкаєте у квартирі то підійде балкон чи комора:

  • картопля - 1-2 місяці;
  • цибуля -1-2 місяці;
  • часник -1 місяць;
  • помідори -до 1 тижня, якщо дозріли, до 2 тижнів - якщо зелені;
  • літні кабачки -2 тижні;
  • перець -1-2 тижні;
  • баклажани -1 тиждень;
  • ріпа та буряк- 3-4 тижні;
  • морква - 2 тижні.

Найголовніше, що слід пам’ятати, це те, що вся продукція, включаючи фрукти та овочі, повинна залишатися немитою і не повинна потрапляти до холодильника. Миття може спричинити скоріше псування продуктів, оскільки це полегшує дію шкідливих мікроорганізмів на них, а  попереднє охолодження може призвести до утворення конденсату на їжі, та призвести до залучення цвілі до бактерій.

М'ясо. Якщо вимкнули електроенергію, а на вулиці мінусова температура, кожен шматок оберніть папером, а потім рушником, складіть щільно у металеву ємність і виставте на вулицю. Можна використовувати термосумки. Також з будь-якого м'яса можна зробити тушонку. Така консерва за правильних умов приготування матиме термін придатності до 3 років. Ще один лайфхак, щоб зберегти м'ясо без холодильника – скласти в каструлю чи скляні банки та добре пересипати сіллю. Також можна зробити сольовий розчин – на 500 мл холодної води 10 ст. л. солі. Щоб потім вживати таке м'ясо, попередньо його потрібно вимочити у воді.

 

Риба. Майже з будь-якої риби можна зробити рибні консерви. Продовжити термін придатності можна за допомогою солі. Очистіть рибу від луски, приберіть начинки і зябра, помийте і добре висушіть паперовим рушником. Складіть у металеву ємність, добре пересипаючи сіллю. Поставте у холодне місце. Потім рибу можна вимочити у воді та смажити чи висушити. Сушена риба має довгий термін придатності та не вимагає спеціальних умов зберігання.

 

Вершкове масло та сир. Масло додатково оберніть пергаментним папером, складіть у ємність і залийте холодною підсоленою водою. Накрийте зверху тарілкою, а на неї поставте щось важке. Виставте ємність на вулицю, якщо мінусова температура, спустіть у льох, підвал або виберіть інше прохолодне місце. Сир добре зберігається без холодильника, але обов'язково потрібно скласти у пакет і добре загорнути, щоб він не підсушувався.

Молоко, сир та сметана. Щоб продовжити термін придатності молока, прокип'ятіть його, додавши 1/2 ч. л. соди на 3 л. Потім перелийте сухі чисті банки. Сир перекладіть у скляні банки, а потім помістіть у холодну воду. Те саме зробіть з баночками сметани.

Яйця - це те, що ми, як правило, кладемо в холодильник, але насправді їм не потрібен холодильник. Ідеальна температура для зберігання яєць — від 19 до 21 градуса за Цельсієм взимку, і від 21 до 23 градусів влітку. Зберігати яйця при кімнатній температурі можна 7-10 днів, а в холодильнику — 30-45 днів. Тобто один день зберігання яєць  при кімнатній температурі дорівнює одному тижню в холодильнику.

В ЄС магазинам і виробникам КАТЕГОРИЧНО заборонено мити яйця. Чому? Спитаєте ви, а все тому що так ви тільки підвищуєте ризик контамінації сторонньою мікрофлорою цього продукту. Справа в тому, що на поверхні шкаралупи яєць є спеціальний захисний шар, який береже продукт від шкідливих бактерій. Якщо ви миєте яйця, то просто змиваєте його!

Існує також низка методів консервації, які можна використовувати, що дозволить яйцям зберігатися довше тижня. Якщо у вас є курінь, льох або підвал, це хороший початок. Ви також можете покрити яйця чимось нетоксичним, що закриє пори і не дозволить кисню потрапити. Традиційно люди занурюють їх у розчин рідкого силікату натрію, обмазують салом, або соняшниковою олією, загортають у папір, кладуть в кошик і підвішують в добре вентильованому прохолодному місці.

І останнє. Утримайтеся від вживання в їжу в цей час сирих яєць, якщо напевно не знаєте ні їх походження, ні дати їхнього збору.

Хліб можна зберігати у холодильнику або навіть у морозильнику. Якщо вимкнули електроенергію, і він почав псуватися, зробіть сухарі. Поріжте довільними шматками і розкладіть на лист, щоб шматки не торкалися один одного. Виставте лист у добре провітрюване приміщення. Наступного дня у вас будуть сухарі. Їх можна посипати сіллю за смаком.

Особливо хотілося б звернути увагу на якість того продукту тваринного походження, який купуєте саме ви. Сьогодні у нашому місті ми спостерігаємо масову стихійну торгівлю, коли продавці ігнорують належні умови торгівлі і продають м'ясо, молоко, яйця та інші продукти тваринного походження з машин, на проїжджій частині, при потужних буревіях. Перше, що ви повинні розуміти, що відповідальний продавець, який торгує у павільйонах ринку, або у спеціалізованих магазинах проводить експрес діагностику особливо небезпечних захворювань свого товару. Бо як ви розумієте, ці захворювання нікуди не зникають разом із появою воєнного часу, а навпаки можуть  тільки посилюватися. По друге, потрібно поцікавитися у продавця звідки він привіз свій товар, що дасть вам уяву про наявність світла і води в певному районі нашої області, а саме про ймовірність відповідно проведеного забою тварини з дотриманням всіх ветеринарно-санітарних вимог, надою молока з корів яких відповідно до правил асептики підготували, та за яких умов зберігалися яйця, перед тим, як їх вивезли на продаж. Хочемо зауважити, що випадки отруєння у нашому місті та області почастішали, насамперед через важке становище з наявністю відповідних енергоносіїв, що унеможливлює дотримання ветеринарно-санітарних норм і вимог. Будь ласка, не нехтуйте такими важливими правилами, а разом із ними і своїм здоров’ям.

Автори: старший викладач кафедри, кандидат ветеринарних наук Колеснікова К.Ю., асистент Овдієнко К.Т. (08.04.2022)