Мідійні ферми можуть дати Херсонщині гроші та чисте море
Співробітники Херсонського державного аграрного університету повернулися із експедиції до Ягорлицької затоки, де досліджували можливості створення на півдні України ферм з вирощування мідій та устриць. Висновок такий, що Херсонщина зокрема і Україна в цілому могли б добре заробляти на виробництві морепродуктів.
“Ми можемо споживати свої, чорноморські мідії та устриці, вирощені на спеціальних фермах, — зазначає виконуючий обов'язки завідувача кафедрою водних біоресурсів та аквакультури ХДАУ кандидат біологічних наук, доцент Павло Кутіщев. — Вирощування мідій та устриць є перспективною галуззю у країнах, які мають вихід до Чорного моря. Жителі України з'їдають близько 140 тисяч тонн мідій та устриць на рік. Зараз це в основному чилійські морепродукти. Тоді як вирощування мідій вигідне для нас і з економічного, і з екологічного боку”.
Мідійна ферма являє собою систему горизонтальних кантів, підвішених у воді буями. На цих канатах і “осідають” молюски: коли мідії виростають до потрібних розмірів, їх збирають. Акваторія Чорного моря на півдні України дуже підходить для створення таких ферм, переконані фахівці, — завдяки кліматичним умовам, наявності природного корму, яким живляться мідії, невеликим енергозатратам, можливості отримувати високі врожаї на обмеженій площі.
“До того ж одна мідія фільтрує до 100 літрів води на добу, — зазначає Павло Кутіщев. — Коли в Чорному морі було багато поселень мідій, його прозорість сягала 20 метрів, зараз у кращих місцях вона не перевищує 5 метрів. Причина в тому, що у 1950-х роках до нас із баластними водами потрапив хижий молюск рапана, і кількість мідій у Чорному морі суттєво зменшилася, а море втратило можливість самоочищуватися”.
Цікаво, що у 70-80-ті роки на півдні України вирощували мідій: цим займалися фахівці із Криму, Одеської та Херсонської областей. Проте зараз марикультура у нас розвивається дуже повільно. Серед основних причин — заплутана нормативно-правова база та бюрократичні перешкоди: підприємці й фермери просто не ризикують братися за таке виробництво. Експерти вважають, що потрібна підтримка на законодавчому рівні, лізингова програма та можливість орендувати території під плантації на тривалий термін.
Автор: Прес-центр ХДАУ