ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Участь навчально-методичного відділу ХДАЕУ у семінарі «Дуальна аграрна освіта: досягнення та виклики в процесі євроінтеграції»

16 жовтня 2024 року навчально-методичний відділ Херсонського державного аграрно-економічного університету взяв участь у семінарі «Дуальна аграрна освіта: досягнення та виклики в процесі євроінтеграції», який організованоНауково-методичним центром вищої та фахової передвищої освіти». Метою заходу було популяризація практичних кейсів реалізації дуальної форми здобуття освіти в аграрних університетах і коледжах спільно з підприємствами-партнерами та представлення досвіду організації освітнього процесу за дуальною формою здобуття освіти в Німеччині.

Семінар відкрив Микола Хоменко, заступник директора з навчально-методичної роботи Науково-методичного центру вищої та фахової передвищої освіти, який підкреслив, що на шляху до поставленої мети вже виконано значну й ретельну роботу, але для досягнення кінцевої цілі потрібно докласти ще багато зусиль.

Наступним виступив Ігор Коваленко, ректор, доктор біологічних наук, професор Сумського національного аграрного університету, який підкреслив актуальність якісної освіти, яку може забезпечити дуальна форма навчання. Проте, ще необхідно врегулювати низку питань: зближення бізнесу та освіти, низька мотивація здобувачів, врегулювання термінів адаптації на виробництві тощо.

Алла Чайковська, завідувачка відділу професійного розвитку та освіти дорослих Науково-методичного центру вищої та фахової передвищої освіти, представила доповідь на тему «Запровадження дуальної форми здобуття освіти в аграрних закладах освіти».

Маргарита Лишенко, проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи Сумського національного аграрного університету, представила досвід впровадження дуальної освіти в СНАУ, акцентуючи на нових викликах сьогодення. Крістіан Шу, науковий співробітник університету прикладних наук Вайєнштефан-Тріздорф (Німеччина), поділився німецьким досвідом реалізації дуальної освіти. Віта Бугайчук, керівник Навчально-наукового центру дуальної освіти Поліського національного аграрного університету та Тетяна Кузнецова, заступник директора з навчальної роботи ВСП «Мигійський фаховий коледж» Миколаївського національного аграрного університету, також розповіли про власні напрацювання у цій сфері. Ксенія Моторіна, фахівець з професійного навчання ПрАТ «МХП», представила програму «Разом до успіху: впровадження дуальної освіти», а Вікторія Куценко, менеджер з персоналу ТОВ «НВП «Глобинський свинокомплекс», поділилася досвідом впровадження дуальної освіти на базі їхнього підприємства.

 

Дякуємо за можливість бути присутніми, отримати цікаву інформацію та ознайомитися з цінним досвідом, який є надзвичайно корисним для впровадження дуальної форми здобуття освіти в аграрних закладах.

 

Автор: Навчально-методичний відділ (16.10.2024)