ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Засідання наукового гуртка «ХАРЧОВИК-НАУКОВЕЦЬ» Тема засідання: «Зірки Мішлен» в Україні. Перспективи

03.10.2024 р. відбулося засідання наукового гуртка «Харчовик-науковець».

Нещодавно українську гастрономічну спільноту сколихнула захоплива новина — чиказький ресторан української кухні Anelya потрапив до гіду від Michelin. Засновники ресторану Anelya — подружня пара шефів Джонні Кларк та Беверлі Кім. Кларк давно знав про власне українське походження, а після початку повномасштабної війни почав займатися благодійними проєктами на підтримку української армії та біженців. Більшість кухарів у ресторані Anelya — українські біженці, з якими ресторатор намагається спілкуватися українською. Серед основних страв — банош, який одна з працівниць ресторану готує за власним домашнім рецептом. За словами Кларка, він намагається не втручатися із власним шефським досвідом у те, як його українська команда готує автентичні українські страви.

Отримання мішленівської зірки – мрія для багатьох шеф-кухарів.  А далі треба, щоб поруч з мріями були плани. Планування, як "заземлення" того, що має стати матеріальним.

На засіданні наукового гуртка заслухали ґрунтовну доповідь спікера – старости гуртка – Проценко Григорія. Висновок Григорія - незважаючи на те, що в Україні поки що немає ресторанів із зірками Мішлен, є багато закладів, які можуть претендувати на це високе визнання. Спікер сподівається, що в  майбутньому Michelin Guide зверне увагу на українську гастрономічну сцену. 

В експертів Мішлен досить високі вимоги, хоча останніми роками зірки Мішлен надають не тільки дорогим ресторанам високої кухні, а навіть невеликим бістро. Учасники засідання жваво обговорили доповідь, і прийшли до висновку, що головне — це рівень кухні, унікальність страв, рецептури  та напрацювання, яких більше ніде немає.  І перспектива отримання зірок Мішлен є саме у невеликих недорогих закладів, які мають власне і оригінальне обличчя. І цей заклад може бути не тільки в Києві. Такі заклади є і у Львові, і у деяких невеликих містах України. Тобто якщо експерти Мішлен дійсно будуть відвідувати наші ресторани і бістро, вони будуть дивитися саме на унікальну локальну кухню. А зважачи на те, що  зірку Мішлен отримує не просто ресторан, а шеф-кухар разом із закладом, то працювати над авторською кухнею здобувачам вищої освіти доцільно починати вже зараз.

Підготувала: Ольга Сумська, к.т.н., доцент, науковий керівник гуртка «Харчовик-науковець»