ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Відкрита лекція про повоєнну відбудову інженерної інфраструктури меліоративних систем України

31 травня 2024 р. відбулася відкрита лекція д.т.н., професора кафедри гідротехнічного будівництва, водної та електричної інженерії Людмили Кузьмич на тему: «Оцінка технічного стану об'єктів інженерної інфраструктури меліоративних систем в контексті повоєнної відбудови України» для здобувачів другого рівня вищої освіти за спеціальністю 194 «Гідротехнічне будівництво, водна інженерія та водні технології», викладачів та усіх бажаючих.

Були висвітлені питання поточної ситуації щодо експлуатації гідромеліоративних систем, запропоновано план відновлення об’єктів інженерної інфраструктури меліоративних систем України та методику оцінки технічного стану інженерної інфраструктури водогосподарсько-меліоративного комплексу України.

Тематика лекції викликала жвавий інтерес серед слухачів, адже є надзвичайно актуальною для майбутніх фахівців у сфері будівництва, агровиробництва та водної інженерії і технологій. Було зроблено акцент саме на відбудові інженерної інфраструктури меліоративних систем Херсонської області, яка найбільше зазнала збитків у водогосподарсько-меліоративному секторі внаслідок російського вторгнення.

Таким чином, за експертними оцінками на 2020 рік вартість реконструкції та модернізації всіх систем зрошення та дренажу України сягала 3 млрд дол. США. Станом на лютий 2024 року Уряд України разом з Групою Світового банку, Європейською Комісією та ООН опублікували звіт щодо оновленої спільної оцінки збитків і потреб, які виникли внаслідок широкомасштабного вторгнення рф (Rapid Damage and Needs Assessment, RDNA3). Згідно зі звітом, витрати на відновлення водогосподарсько-меліоративного сектору сягяють 10,734 млрд. дол. США.

Загальні витрати на відновлення України упродовж наступного десятиліття становлять 486 мільярдів доларів США, що приблизно у 2,8 раза перевищує номінальний ВВП України на 2023 рік. Цьогорічний показник також на 18% перевищує попередню оцінку RDNA2 у 411 мільярдів доларів США станом на 24 лютого 2023 року.

Автор: Людмила КУЗЬМИЧ (31.05.24р.)