ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Набуття практичних навиків здобувачами вищої освіти на лабораторних заняттях з оцінки доброякісності основної сировини при виробництві хліба

Ефективною формою організації навчального процесу у вищому навчальному закладі, яка ґрунтується на самостійній роботі здобувачів вищої освіти, є лабораторне заняття. Лабораторна робота – форма навчального заняття, за якої здобувач під керівництвом викладача проводить природничі або імітаційні експерименти чи досліди з метою підтвердження окремих теоретичних положень певної навчальної дисципліни, набуває практичних навичок роботи за відповідною методикою досліджень.

На кафедрі технологій виробництва та переробки с.-г. продукції імені академіка В.Г. Пелиха здобувачі вищої освіти першого (бакалаврського) рівня третього року навчання спеціальності 181 "Харчові технології" під керівництвом доцента Каращука Г.В. на лабораторних заняттях з дисципліни "Технологія хліба, макаронних, кондитерських виробів та харчоконцентратів" визначали органолептичні показники якості борошна, дріжджів та солі. Саме показники якості, які визначають за допомогою органів чуття людини, в першу чергу свідчать про доброякісність сировини, напівфабрикатів та готової продукції.

Викладачем та здобувачами завчасно були підготовлені дослідні зразки пшеничного борошна вищого ґатунку, пресованих та сушених дріжджів, повареної солі.

Визначення органолептичних показників якості сировини супроводжувалося наглядними фото та відеоматеріалами.

За результатами виконаної роботи здобувачі порівняли отримані результати власних спостережень зі стандартними показниками та встановили придатність даної сировини для хлібопекарського виробництва.

Методику визначення фізико-хімічних показників якості борошна, дріжджів та солі здобувачі вищої освіти мали змогу освоїти за допомогою наглядного відеоматеріалу лабораторних робіт виконаних в умовах лабораторії переробки зерна лабораторного комплексу кафедри технологій виробництва та переробки с.-г. продукції імені академіка В.Г. Пелиха.

Слід зазначити, що якість харчових продуктів залежить від факторів сфери виробництва і умов вирощування рослинницької продукції, якості сировини, напівфабрикатів, технології їхнього оброблення, обладнання; факторів сфери розподілу - якості зберігання, транспортування, реалізації; факторів сфери споживання - якості короткочасного зберігання, споживання і засвоєння. Тому при виробництві хліба та хлібобулочних виробів важливим питанням є встановлення показників якості основної сировини.

Автор: доцент Геннадій КАРАЩУК