ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Святкуємо День Вишиванки в Університеті штату Пенсильванія, США

До Всесвітнього дня вишиванки професор кафедри гідротехнічного будівництва, водної та електричної інженерії ХДАЕУ, д.т.н. Людмила Кузьмич, що наразі проходить стажування в університеті штату Пенсильванія (Pennsylvania State University), разом з українськими колегами організувала і провела семінар, присвячений українській вишиванці «Таємничі коди предків».

Українська вишиванка – це святковий, а не повсякденний одяг. Вишивка застосовувалася, насамперед, із сакральною метою, як оберіг, що оберігає частини тіла, не закриті одягом. Деякі вишиванки спочатку створювалися як ритуально-обрядові. Саме вишивка мала захистити від небезпеки, перетворити сорочку на «броню», щоб не проникла зла сила. Тому орнамент у вишиванці розміщували на найбільш вразливих для людини місцях, де «тіло виходило назовні»: на комірі, грудях, манжетах, подолі.

Обереги чоловікам-воїнами вишивались лише в чоловічий день – четвер. А кінці ниток обов’язково зав’язувались вузликом, аби нечиста сила не могла причаїтися у візерунку.

Наші предки вірили, що сорочка захищала чоловіка, воїна, від ворожої кулі чи стріли. Вишита сорочка є не просто одягом, це частина нашого спадку, невід'ємна частка нашої самобутності.

Дослідники розповідають, що у давні часи процес вишивання можна було назвати ритуалом – за нього брались у визначені дні, із чистими світлими думками, закладаючи позитивну енергію у свою працю. Цікаво, що тоді жінки не копіювали чужі узори, не відшивали їх з інших виробів чи схем. Їх роботи були індивідуальними. Жінка володіла «мовою» орнаментального письма, де через кольори, лінії, візерунки створювала абсолютно унікальну річ, закодовану на добру долю для себе, чи рідної людини.

Людмила Кузьмич продемонструвала американським колегам частину чималої колекції української вишивки, люб’язно наданої сім’єю Воскобійників, які вже тридцять років підтримують українську науку через програму WIRA (Woskob International Research in Agriculture) – Міжнародна Програма академічного обміну науковців у сільськогосподарській галузі. Координація програми проводиться через Офіс глобальних сільськогосподарських наук (Ag Sciences Global) при Факультеті сільського господарства Університету штату Пенсильванія.

На фото: сім’я Воскобійників (Woskob)

Автор: Людмила Кузьмич (16.05.2024р.)