ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Зустріч Уповноваженої особи з питань запобігання та виявлення корупції з студентським самоврядуванням ХДАЕУ

11 квітня відбулась зустріч Студентського парламенту ХДАЕУ з Уповноваженою особою з питань запобігання та виявлення корупції Валентиною Ковтун.

На зустрічі були присутні повний склад Студентського парламенту ХДАЕУ, голови студентських рад факультетів та їх заступники, заступники деканів з виховної роботи.

Валентина Ковтун ознайомила здобувачів з деякими результатами міжнародної конференції «Розвиток культури доброчесності та антикорупції для студентства», що відбулась 04 грудня 2023 року.

Зокрема наголосила, що офіс доброчесності Національного агентства з питань запобігання корупції спільно з Українською асоціацією студентів розробили та підготували освітній онлайн-курс «YOUніверситет», який допоможе студентам розібратися у власних правах та навчитися ефективно їх відстоювати; дізнатися, як у законний спосіб можна сприяти зниженню корупційних проявів у країні та розвинути нульову толерантність до будь-яких проявів корупції й недоброчесності. Документ має наступні складові:

1 Модуль: «Я студент: що дає цей статус» (права та обов’язки студента, університет і місце доброчесності в ньому,  плагіат та академічна культура, корупційні ризики у ЗВО);

2 Модуль: «Студентське самоврядування» (основне про ОСС, вибори, фінансування, студентське самоврядування та управління проєктами, вплив на якість освіти).

Зазначений курс розміщено на офіційному веб-сайті ХДАЕУ в розділі «Протидія корупції».

Уповноважена зазначила, що здійснює постійний моніторинг кваліфікаційних робіт бакалаврів та магістрів на наявність ознак плагіату. Конкретно зупинилася на 4 пункті першого модуля корупційні ризики у ЗВО – звернула увагу на основні документи, що регулюють антикорупційну діяльність у ХДАЕУ: Антикорупційна програма на 2024-2026 роки та План завдань і заходів з реалізації засад антикорупційної політики на 2024 рік.

Згідно останнього документу здобувачів вищої освіти стосуються такі пункти: 2.3.3. Забезпечення врегулювання конфлікту інтересів у працівників та здобувачів вищої освіти. 2.4.1. Забезпечення інформаційного наповнення веб-сайту ХДАЕУ (розділ освітній процес) інформацією щодо роботи екзаменаційних комісій (розкладів екзаменів і переліків питань для проведення атестації здобувачів вищої освіти). 2.4.3. Організація опитування шляхом анкетування щодо дотримання Антикорупційного законодавства після проведення сесій. 4.1.2. Забезпечити надання уповноваженому з антикорупційної діяльності та керівництву ХДАЕУ інформації щодо можливих корупційних проявів у закладі, у т. ч. яка надходить від учасників освітнього процесу або працівників університету. 4.2.1. Надання методичної допомоги, консультацій та роз’яснень щодо здійснення повідомлень та захисту викривачів. На всі пункти дала детальне пояснення як діяти  у випадках виникнення таких ситуацій.

Валентина Ковтун зауважила, що студенти завжди були в авангарді позитивних суспільних змін, які зараз дуже потрібні Україні, адже саме молоді слід буде відбудовувати нашу країну та здійснювати євроінтеграцію.