ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Засідання наукового гуртка «Англійська мова в міжкультурній комунікації», присвячене Всесвітньому дню інформації про розвиток World Development Information Day SOFT IS FUTURE

25 жовтня 2023 року відбулося засідання гуртка «Англійська мова в міжкультурній комунікації», присвячене Всесвітньому дню інформації про розвиток.

Здобувачі ХДАЕУ дізналися, що ще в далекому 1972 році Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй заснувала Всесвітній день інформації про розвиток (World Development Information Day). Мета проведення Всесвітнього дня інформації про розвиток полягає в залученні уваги громадськості до проблем розвитку, а також до питань зміцнення взаємин між різними країнами для вирішення цих проблем. Асамблея ухвалила, що дата цього дня повинна співпадати з Днем Організації Об’єднаних Націй, 24 жовтня. Мобілізація громадської думки, особливо серед молоді, є важливим чинником для кращого усвідомлення проблем розвитку і нарощуванню зусиль у сфері міжнародного співробітництва в цілях розвитку.

Доцентка кафедри публічного управління, права та гуманітарних наук Юлія Главацька звернула увагу здобувачів на значення терміну набуття досвіду, а саме: це опанування певного знання шляхом його повторення і доведення до автоматизму. В інтелектуальній сфері під цим також розуміють вивчення різноманітних способів вирішення певних завдань за заздалегідь відомим шаблоном.

Окрім вище зазначеного, здобувачі мали можливість ознайомитися із сутністю понять hard skills таsoftskills. Як виявилося,за розвитком жорстких навичок можна спостерігати, виміряти їх і наочно демонструвати: це розв’язання математичних задач, вивчення іноземних мов та навіть вміння їздити на велосипеді. Щоб отримати необхідні знання, треба навчатися, а підтвердженням є сертифікат або диплом.

М’які навички – це ситуативні вміння, знання, риси характеру, які можуть застосовуватися в будь-якій роботі. Вони допомагають не стільки бути висококласним фахівцем, скільки будувати кар’єру та сформувати власну репутацію. Найчастішими і найзатребуванішими гнучкими компетенціями є:

  • вміння працювати в команді;
  • критичне мислення;
  • лідерство;
  • креативність;
  • вміння дотримуватися дедлайни;
  • відповідальність та дисциплінованість.

Ці навички потрібні в будь-якій сфері, однак для їх розвитку необхідно більше часу та терпіння.

Юлія Главацька також проінформувала здобувачів вищої освіти про ресурс у відкритому доступі, який пропонує можливість особистісного та професійного зростання шляхом навчання впродовж життя – «Новітні технології для навчання і успіху впродовж життя (#EmTech)». Він ґрунтується на концепціях «навчання впродовж життя» та «4C навичок ХХІ століття», які включають комунікацію, співпрацю, креативність і критичне мислення (Communication, Collaboration, Creativity, Critical Thinking). Учасники онлайн зустрічі зможуть дізнатися про історію створення курсу, поставити питання розробникам, а також першими розпочати навчання в ексклюзивному онлайн-середовищі. Проєкт стартує 1 листопада 2023 року.

Головний висновок, з яким погодилися всі учасники гуртка «Англійська мова в міжкультурній комунікації», полягає в тому, що софт компетенції – це переваги майбутнього. Згодом навіть у теоретичних дисциплінах більш успішним буде той, хто вміє спілкуватися та розуміється на командній роботі. І така особа, найімовірніше, зробить більше успіхів у кар’єрному просуванні.

Автор – доцентка кафедри публічного управління, права та гуманітарних наук Главацька Ю.Л. (25.10.2023)