ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

SOFT SKILLS: універсальні навички Європейського рівня: засідання наукового гуртка «Англійська мова в міжкультурній комунікації», присвячене всесвітньому дню інформації про розвиток

25 жовтня відбулося засідання гуртка «Англійська мова в міжкультурній комунікації», присвячене  Всесвітньому дню інформації про розвиток. У форматі лекційного онлайн заняття  здобувачі вищої освіти першого  (бакалаврського) рівня факультету архітектури та будівництва ознайомилися з такими поняттями як «м’які навички», «жорсткі навички», «універсальні компетенції», «креативне мислення», «самопрозентація» тощо.

 

Юлія Главацька пояснила значення терміну «набуття досвіду», а саме: це опанування певного знання шляхом його повторення і доведення до автоматизму. В інтелектуальній сфері під цим також розуміють вивчення різноманітних способів вирішення певних завдань за заздалегідь відомим шаблоном.

Було з’ясовано та проілюстровано, що за розвитком жорстких навичок (hard skills) можна спостерігати, виміряти їх й наочно демонструвати. До них відносять вміння розв’язувати математичні задачі, читати, вивчати іноземні мови та навіть їздити на велосипеді. Жорсткі навички необхідні, щоб ефективно займатися певним видом діяльності.

 

М’які навички (softskills) відповідають за наше соціальне життя, яке останніми роками стало відігравати більш значну роль в кар’єрному зростанні багатьох фахівців, ніж раніше. На відміну від “жорстких”, їх розвиток виміряти не так просто, але саме вони допомагають якомога ефективніше демонструвати hard skills і застосовувати їх на практиці. Більш того, м’які навички універсальніші, тому вони корисні незалежно від виду діяльності.

Головний висновок, з яким погодилися всі учасники гуртка «Англійська мова в міжкультурній комунікації», полягає в тому, що майбутнє за м’якими скілами (FUTUREISSOFT), а саме тому їх треба розвивати та не забувати про самоорганізацію.

Автор: доцентка кафедри готельно-ресторанного та туристичного бізнесу й іноземних мов Главацька Ю.Л. (26.10.2021)