ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Участь співробітників ХДАЕУ у відкритій лекції

27 лютого доценти кафедри землеробства ХДАЕУ Андрій ШЕПЕЛЬ, Микола МИНКІН та кафедри інженерії харчового виробництва Наталя НОВІКОВА, Ольга СУМСЬКА, Ольга ГОРАЧ, Крамаренко ДМИТРО долучилися до відкритої лекції, яку провела на платформі zoom pHD-студентка ОНТУ, співвласниця JMJ OAK Alternatives Вікторія АЛЕКСОВИЧ на тему: «Сучасні аспекти розвитку техніки та технологій у винній галузі».

Лекторка розповіла про виноробні виставки, які вона відвідала в США, в Санта-Роза, Каліфорнія. Вона повідомила, що організатори два роки працювали над цим новим проєктом, щоб об’єднати виноробів та покупців із США та за його межами. Санта-Роза (Сонома, Каліфорнія) є ідеальним місцем для виставки через свою доступність і тому, що це свого роду бізнес-центр для виноробів та покупців.

На Всесвітній виставці наливних вин були розглянуті питання, які найбільше хвилюють виноробний сектор та його майбутнє. А саме: економіка ринку, збереження води, технології, розумна упаковка, транспорт. Усе це було частиною насиченої програми конференцій, круглих столів та дегустацій, де своїми думками та досвідом ділилися провідні експерти ринку.

Важливим питання конференції було створення екологічно чистого та органічного вина, де особливу увагу приділили технології вирощування та оброблення винограду за допомогою процесу озонування, що сприяє боротьбі зі шкідниками, а також покращує консистенцію готового виробу та впливає на рівень показника Брікса, який є важливим для харчового виробництва.

Значну увагу приділили технології пакування вина. Як зазначила лекторка, для цього використовують різноманітну скляну тару, а також пакети з комбінованих пакувальних матеріалів, які стали альтернативою скляним пляшкам, у деяких країнах широко використовуть дерев'яну тару невеликої місткості і бутилі плетені місткістю до 5 дм3, частину вина розливають у ПЕТ-пляшки.

Співробітники ХДАЕУ, щиро вдячні пані Вікторії, за обмін досвідом та цікавий і корисний практичний матеріал.

Автор: к.с.г.н., доцент Наталя НОВІКОВА