№2 Дайджест новин біолого-технологічного факультету, тема тижня: техніка консервування в автоклавах.
Продовжимо надавати практичні поради щодо зберігання тваринницької продукції в умовах надзвичайних і військових дій.
Техніка консервування в автоклавах. Незважаючи на уявну складність, стерилізувати продукцію за допомогою автоклава нескладно, лише необхідно враховувати наступні моменти:
Сировину згідно рецептур щільно укладають в банки до "плечиків". Сировина повинна бути гарячою, або теплою, або кімнатної температури. Чим тепліше, тим краще. Не можна вкладати охолоджену чи заморожену сировину. Банки герметизують за допомогою закаточного ключа, гвинтові кришки вручну. Гвинтові кришки необхідно перед герметизацією залити гарячою водою для розм'якшення герметизуючого шару.
Для касетних автоклавів: банки вкладають в касету, притискаючи кожний шар гвинтом. Касету розміщують в ємність автоклава і заливають холодною водою з крану на 2см вище кришок банок. Герметизують автоклав, ставлять на вогонь і поступово, на середньому вогні доводять до 110град Витримують 1годину за такого режиму (цей режим є універсальним). Залишають автоклав остигати до кімнатної температури. Не можна відкривати автоклав до остигання!. При досягненні кімнатної температури вивантажують касету, розбирають і дістають банки з продукцією. За повного остигання банок їх кришка повинна бути втягнена всередину банки, а при відкриванні кришки чутно поступання повітря всередину банки.
Автоклави з протитиском. Підготовлені герметизовані банки з сировиною вкладають в автоклав, заливають водою на 2 см вище рівня банок. Закривають автоклав і насосом закачують повітря до тиску 1.2 атмосфери. Далі ті ж кроки, що і для касетного автоклава.
Далі більше в наступному онлайн випуску слідкуйте за нашими дайджест новинами від біолого-технологічного факультету Херсонського державного аграрно-економічного університету.
Автор: Чернишов І.В., Кривий В.В. (Прес-центр БТФ ХДАЕУ)