Розширене засідання наукового гуртка «Харчовик-науковець» за темою «Особливості харчування здобувачів освіти під час сесії»
Нескінченні клопоти у процесі здобуття освіти накладають особливий відбиток на стиль життя, змушуючи переходити на шкідливий фаст-фуд, снеки, перекушувати буквально на бігу і не вдаватися в подробиці складу продуктів.
Але нестача біологічно активних речовин погіршує стан здоров’я. Усі члени наукового гуртка «Харчовик-науковець», а також здобувачі освіти бакалаврсьго рівня другого курсу спеціальностей 204 - «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» і 212 - «Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза», у рамках освітньої компоненти «Біохімія з основами фізичної і колоїдної хімії» взяли активну участь у розширеному засіданні 09.12.2021 р.
Засідання наукового гуртка пройшло в незвичному, але цікавому форматі. На засідання відбулася наукова апробація результатів дослідницької роботи, яку виконує на кафедрі інженерії харчового виробництва член МАН – здобувач середньої освіти – Іван Горішній.
Доповідач, незважаючі на свій юний вік, доніс до широкої аудиторії передусім головну ідею роботи, обгрунтував і розкрив її на прикладі найяскравіших своїх результатів.
Іван, на запитання кандидата наук, доцента Наталі Новікової переконливо довів, що його наукова робота є вкрай актуальною і має важливе значення для покращення харчового статусу населення України. Звернув увагу, що останніми роками за кордоном запропоновано активно використовувати облепихову олію в харчових продуктах. Підкреслив, що вона за нутрицевтичним складом не має аналогів у світі. В Україні наукові роботи по дослідженню речовин, які відповідальні за специфічну біологічну активність облепихової олії проводяться недостатньо інтенсивно.
Крім того, Івану довелося спростовувати аргументи свого опонента – Шешені Гліба, який, як з’ясувалося, є випускником Херсонської гімназії №20, де зараз здобуває освіту Іван. Тому, найпоширеніша форма наукового спілкування - дискусія, завершилася обміном приємних думок про гімназію.
На засіданні гуртка Іван Горішній Іван Горішній дістав щиру підтримку своїй науковій справі. Науковий гурток «Харчовик-науковець» сподівається, що вдалий перший публічний науковий виступ Івана позитивно вплине на його подальшу долю.
На засіданні прийшли до висновку, що збалансоване харчування — не щось химерне, важкодосяжне і дороге. Обліпиха є потужним природним джерелом біологічно-активних речовин, зміцнює імунну систему і підвищує тонус організму. І крім того, збалансовано харчуватися потрібно не тільки для того, щоб не померти передчасно, а збалансоване харчування ще і ключ до академічних перемог.
Автор: Ольга Сумська, к.т.н., доцент, БТФ (10.12.2021)