ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Дегустація як особливий, магічний досвід

Дегустація – це завжди особливо, чуттєво, коли кожна дія продумана до дрібниць, і ти почуваєш себе експертом, отримуючи неймовірну насолоду від процесу.

Так і в цей прохолодний осінній день затишну дегустаційну залу та наші рецептори заполонив аромат вишуканих херсонських вин: вражаючий мікс із трав, стиглих яблук, полуниці, чорносливу, спецій та карамелі. Адже в сучасній лабораторії ресторанних та харчових технологій ХДАЕУ здобувачі спеціальності 241 Готельно-ресторанна справа, викладачі кафедри та представники Всеукраїнської асоціації гідів доєдналися до мистецтва проведення винної дегустації.

Спікером заходу виступив винний експерт, учасник Міжнародної гільдії сомельє Адам К. Віньола (США). Допомагала розуміти англомовного гостя сертифікований гід-перекладач Лада Данік. На дегустації були представлені вина локальних брендів Херсонщини.

Спочатку сомельє наголосив на загальних правилах, яких слід дотримуватися, щоб «вловити» тонкий букет смаку вин, змусити вино «розмовляти», ознайомив з етапами та технікою дегустації. Далі поціновувачі благородних напоїв перейшли саме до дегустаційного процесу, який супроводжувався описом кольорової палітри, смакових та ароматичних нот кожного напою.

 

Сомельє підкреслив, що вино – це продукт теруару, його характеристики залежать від геоторіальності й «магії» фахівців винної індустрії. А Херсонщина має у своєму розпорядженні унікальні ресурси для розвитку енотуризму та гастрономічного туризму в цілому.

Учасники майстер-класу та майбутні професіонали індустрії гостинності Аграрно-Економічного університету не лише отримали нові знання та досвід, а й навчилися презентувати вино так, щоб у враженнях і спогадах учасників wine-event букет і смак напою гармонійно та яскраво «поєднувалися» із природою, традиціями, культурою Херсонщини.

 

Продовжився захід дуже особливою дегустацією – медовою, яку представили викладачі кафедри технології виробництва продукції тваринництва.

 

Автор: старший викладач кафедри готельно-ресторанного та туристичного бізнесу й іноземних мов Дуга В.О. (26.10.2021)