ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Семінар з питань сільськогосподарської продукції рослинного походження та імпорту в країни ЄС, вимоги до їжі нетваринного походження

На семінарі Херсонщину представляли заступник директора департаменту АПР, начальник управління розвитку сільських територій та аграрного бізнесу Степанова М.М., співробітники Інституту післядипломної освіти та дорадництва начальник ІКЦ Артеменко Л.В., начальник відділу перепідготовки Барсук Ю.В., фахівець з підвищення кваліфікації Сімонова О.М. Семінар організований Європейським союзом у співпраці з Міністерством аграрної політики та продовольства України.

Спікерами на семінарі були експерти відповідних відомств Європейського союзу.

Віліус Рекстис, представник Міністерства сільського господарства Литви приділив увагу на Закон «Про співпрацю» і його застосування в ЄС, поділився  досвідом співпраці між основними виробниками сільськогосподарської продукції; також співпрацю сільськогосподарських виробників з Міністерством сільського господарства та іншими урядовими установами та можливого впливу на процес прийняття рішень в Європейській комісії.

На фото: Віліус Рекстис, представник Міністерства сільського господарства Литви

Ураховуючи те, що  Європейський Союз (ЄС) – найбільший у світі спільний ринок, багато підприємців із різних країн світу, в тому числі з України, прагнуть експортувати свою продукцію до ЄС. Проте, іноді потенційним експортерам бракує інформації стосовно того, яким чином експортувати відповідно до правил та вимог Євросоюзу. Особливої нагальності дане питання набуває саме зараз – з набуттям чинності односторонніх торгівельних преференцій з боку ЄС для України.
Інформацію про умови торгівлі з ЄС, зокрема стосовно діючих мит в контексті експортно-імпортних операцій з продукцією рослинного походження та виконання квот ЄС, преференційних торговельних угод, статистичних даних, інших специфічних вимог до продукції тощо, про митні процедури випуску для вільного обігу продукції рослинництва в ЄС розповів Гунтарс Кокінс експерт митної служби Латвії.


На фото: з ліва на право - Едуардс Бакасеєвс (експерт продовольчої і ветеринарної служби Латвії),  Ханна Бальчерак (представник ветеринарної служби Польщі) , Гунтарс Кокінс (експерт митної служби Латвії)

Експерт продовольчої і ветеринарної служби Латвії Едуардс Бакасеєвс представив теми:  Імпорт до ЄС рослинних продуктів (соняшникова олія, борошно, пшениця) та  Імпорту макухи, шроту та інших кормових тварин рослинного походження в ЄС. Вимоги до якості. Відповідальність.
Про  нові можливості для виробників та вимоги до кормів рослинного походження розповіла представник ветеринарної служби Польщі Ханна Бальчерак.
В семінарі взяли участь більше 100 чоловік, представники Міністерства аграрної політики та продовольства, Агроосвіти, Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України, науковці, фермери та приватні землевласники із 18 областей України.
В процесі роботи проходило активне обговорювання представлених тем. Особливо присутніх зацікавило питання розвитку кооперації в країнах Євросоюзу.


На фото: перший день семінару (09.04.2015 р.)

На фото: другий  день семінару (10.04.2015 р.)

Учасники семінару з питань сільськогосподарської продукції рослинного походження та імпорту в країни ЄС, вимоги до їжі нетваринного походження