ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Засідання студентського наукового гуртка «Технолог» на тему: «Вміст нітратів у плодоовочевій продукції як один із показників її якості та безпечності»

Основним джерелом надходження нітратів в організм людини являються плоди, овочі, продукція баштанних культур. Надходження нітратів у невеликій кількості сприяє відновленню до аміаку, який вступає в реакцію з органічними кислотами. При цьому утворюються амінокислоти, білки та інші азотовмісні сполуки.

Надлишкове надходження нітратів у організм є небезпечним як для людини, так і для тварини. Ось чому майбутні спеціалісти агропромислового комплексу та харчової галузі нашої країни повинні орієнтуватися в даному питанні. На кафедрі технологій виробництва та переробки с.-г. продукції імені академіка В.Г. Пелиха відбулось засідання гуртка «Технолог» на відповідну тему. У засіданні прийняли участь здобувачі першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальностей 181 Харчові технології та 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва.

Керівник студентського наукового гуртка, кандидат с.-г. наук, доцент Каращук Г.В. розповів про фактори, які сприяють накопиченню нітратів у свіжих та перероблених плодах овочевих і баштанних культур.

Лектор відзначив агротехнічні заходи, серед яких застосування підвищених доз азотних добрив має найбільше значення у накопиченні нітратів у продукції.

Здобувачів вищої освіти зацікавила також інформація про вплив підвищеного вмісту нітратів на збереженість плодоовочевої і баштанної продукції.

Учасники засідання звернули увагу на необхідності правильної післязбиральної доробки і кулінарної обробки продукції для зниження вмісту в ній нітратів.

Дякуємо учасникам гуртка за активну участь та запрошуємо до подальшої роботи при вивченні даного питання та інших цікавих тем і актуальних проблем сільськогосподарської, харчової та переробної галузей промисловості.

Автори: керівники гуртка, доцент Геннадій КАРАЩУК, старший викладач Світлана УШАКОВА