Розробка нових рецептур харчових продуктів
На цьому тижні здобувачі другого (магістерського) рівня спеціальності 181 «Харчові технології», під керівництвом доцента Левченка М.В., провели лабораторно-практичні заняття з розробки нових продуктів на основі сировини тваринного та рослинного походження.
Мета занять – засвоїти основні принципи виготовлення нових рецептур оздоровчих харчових продуктів з використанням рослинної та тваринної сировини. Особливістю таких занять є можливість створити нові, корисні, прості за складом, доступні за технологією продукти, які можна виготовляти не лише в лабораторних умовах.
Зокрема, здобувачі розробили такі рецептури молочних продуктів: біфідойогурт з додаванням суміші сухофруктів; йогурт питний з додаванням бананового пюре; йогурт з полуничним джемом; кефір з додаванням вівсяних пластівців; кефір з додаванням яблучного пюре.
Також були розроблені різні варіації м’ясних січених напівфабрикатів з додаванням рослинної сировини, зокрема котлети курячі з додаванням гарбуза; котлети м’ясні з додаванням броколі; котлети м’ясні з морквою; морквяний рулет з фаршем; зрази м’ясні з грибами.
Заключним етапом роботи було проведення органолептичної оцінки з метою визначення смакових властивостей готових продуктів. Запропоновані варіанти є новими в існуючому асортименті продуктів, які можуть використовуватися для харчування різних вікових груп населення та є корисними альтернативами сніданку, обіду чи вечері.
Автор Левченко М.В.