ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

У Школі аграрного лідера Херсонського державного аграрного університету відбулася тематична панель на тему «Яке майбутнє свинарства в Україні»

26 квітня у Школі аграрного лідера Херсонського державного аграрного університету відбулася тематична панель на тему «Яке майбутнє свинарства в Україні», спікером якої був голова фермерського господарства «Екофарм», кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри генетики та розведення с.г. тварин ім. В.П.Коваленко ХДАУ, науковий консультант з питань свинарства Лісний Віктор Анатолійович.

На початку зустрічі спікер зазначав, що свинарський бізнес - це важлива ніша для підприємця - початківця. Свине сало взагалі вважається національною продукцією, а м'ясо завжди на ринку м’ясної продукції користується великою популярністю: в міру жирне і калорійне, дешевше яловичини, містить корисні речовини для людського організму. Висока плодючість свиней дозволяє отримати приріст в 1,5 тонни живої маси. За півроку при інтенсивному годуванні свині можуть досягти маси в 100-110 кілограм.

Тому, як зазначив спікер, свинарство в Україні є однієюз найбільш перспективних галузей сільського господарства, прибутковим за умови дотримання виробником ключових складових ефективного виробництва.

По - перше, це знання кон’юнктури ринку та врахування коливання ціни на продукцію та корми. Визначення «точки» ціни, яка є оптимальною для продажу. Так, якщо ви хочете мати «м’ясний молодняк», запевняє В. Лісний, забій повинен бути не пізніше 180 днів.

По – друге, це дотримання технологій утримання тварин. Головний принцип – тварина повинна почувати себе комфортно, а не боротися за своє виживання.

Третє - правильне, повноцінне і збалансоване годування свиней- запорукаотримання хороших результатів, що визначають результативність вирощування тварин. Раніше свиней у приватних господарствах вирощували переважно для власних потреб і відгодовували доступними кормами. Це впливало і на терміни досягнення забійної кондиції - 10, іноді 12 місяців. Але,якщо раніше господарі особливо не рахували витрати на відгодівлю свиней, то зараз це питання стоїть гостро. Тому, годування свиней комбікормом є найбільш зручним, практичним, ефективним способом. Не менш важливим є врахування виду кормів в залежності від фізіологічної потреби у тварини в протеїнах, мінералах відповідно віку, фізіологічного стануі продуктивності тварин.

Четверте, - це здоров’я тварин. Лісний В.А. зазначив, що захворюваність свиней є одним із факторів ризику, через який інвестори не бажають вкладати кошти в цей бізнес. Щоб зменшити вірогідність поширення хвороб, треба покращувати технологічні умови – зменшити протяги, загазованість і вологість у приміщенні, тримати в чистоті годівниці, не допускати переохолоджень чи, навпаки, уникати спеки, мокрої і брудної підлоги.

П’яте - ефективний менеджмент. Як зазначив спікер, досягти успіху у справі можна тільки шляхом професіонального розуміння того, чим займаєшся. Тому, галузь потребує кваліфікованих спеціалістів та робітників. У господарствах, де добре усвідомлюють усі переваги інтенсивних технологій, впроваджують досягнення науки і техніки, комплексно враховують усі зазначені вище фактори, що впливають на ефективність виробництва, свинарство стане прибутковим бізнесом. Крім того, одним із шляхів збільшення прибутків у свинарстві є введення спеціалізованого виробництва: відгодовування свині чи отримання молодняку у репродукторних господарствах.

І нарешті, шосте - генетика, яка є вирішальною під час формування раціону годівлі, знехтування якою визначається втратою коштів.

Наприкінці зустрічі Лісний В.А. визначив, що в Україні у свинарства є успішне майбутнє, і, незважаючи на численність ризиків, та фінансових витрат, галузь може бути прибутковою з рентабельністю 40 - 150%. Якісна українська свинина повинна зайняти стійкі позиції на вітчизняному та зовнішніх ринках.

Автор: Прес-центр ХДАУ Нікітенко Катерина